gender, gendergelijkheid, VSO, vrouwenrechten, geweld
09/10/2019

Hoe een ‘Husband School’ zorgt voor minder geweld tegen vrouwen

In veel landen worden vrouwen gezien als het minderwaardig aan hun man. Geweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag. Het veranderen van sociale normen om dit gedrag een halt toe te roepen, kan alleen door mannen erbij te betrekken.

Meer bewustzijn over geweld tegen vrouwen

In Sierra Leone werkt VSO samen met FINE SALON (Fambul Initiative Network for Equality Sierra Leone) aan de Husband School: een serie workshops speciaal voor mannen, geleid door gerespecteerde en invloedrijke mannelijke rolmodellen uit de gemeenschap.

Tijdens deze bijeenkomsten geen ze met elkaar in gesprek over onderwerpen als gendergelijkheid, familieplanning, vrouwenbesnijdenis en huiselijk geweld. Initiatieven die hierbij horen zijn boys-clubs op scholen, huwelijksbemiddeling geleid door mannelijke vrijwilligers en gesprekken over beleid met lokale, traditionele leiders.

In deze indrukwekkende film vertellen Dauda en Isatta Samma over hoe de Husband School hun leven heeft veranderd:

Praten als gelijken

Ook Ambrose Williams volgde de workshops van de Husband School. Hij is al 21 jaar getrouwd met Josephine. “Ik ben boer en mijnwerker,” vertelt hij, “Zodra ik geld had, ging ik op pad om te roken en te drinken. Ik was nogal snel aangebrand. Als mijn vrouw wat zei, kon ik woest op haar worden. Ik dacht dat het aan haar lag, dat er geen rust in ons huis was. Ik vond haar koppig en dacht dat ze niks deed in het huishouden.”

“Een paar jaar geleden begon ik met de Husband School. De trainingen en de dingen die ik leerde en de warmte die ik kreeg, gaven me het gevoel dat ik ergens bij hoorde.
Ik ben er enorm door veranderd. Het zorgde voor eenheid thuis. Mannen zijn vaak de veroorzakers van een slechte situatie, dus het is ook aan ons om dingen te veranderen. Ik kwam erachter dat geweld tegen vrouwen soms zelfs leidt tot de dood.”

Husband school gender, vrouwenrechten, Ambrose Williams

“Ik kan nu met mijn vrouw praten. We hebben afspraken gemaakt over geld, hoe we het besteden en opzij zetten voor ons huis, medicijnen, de toekomst…
Mijn eigen ervaringen gebruik ik om andere families te helpen bij het oplossen van conflicten.”

Behaalde resultaten

Het Husband School, project in Sierra Leone heeft geleid tot de volgende resultaten:

• Een afname van 50% in het aantal gevallen van huiselijk en seksueel geweld dat werd gerapporteerd werd aan de lokale Family Suport Unit in het Kenema district in het zuidoosten van het land, waar het project is begonnen.

• Een afname van het aantal gevallen van illegale vrouwenbesnijdenis dat gerapporteerd werd als gevolg van de toegenomen kennis onder mannen over de gezondheidsrisico’s die ermee gepaard gaan.

• Een betere toegang voor meer vrouwen tot diensten op het gebied van anticonceptie, nu hun echtgenoten meer begrip hebben voor de economische voordelen als gevolg van familie planning.

• Een stijging van 10% van vrouwen die naar een gezondheidscentrum gingen voor een veilige bevalling, aangespoord door hun man.

Veranderingen in de gemeenschap

Songaye George-Buannie, oprichter van FINE Salon: “We begonnen het programma in 2011 met 16 organisaties. Nu werken we met 42 organisaties uit hel hele land. We beginnen een transformatie te zien, er zijn veranderingen gaande.”

“De vrouwen in dit land hebben het altijd moeilijk gehad door het geweld door mannen,” zegt Isatta Samma in de film die hierboven te zien is. Haar man Dauda volgde de Husband School. “Maar dankzij deze interventie zien we eindelijk meer respect binnen onze gemeenschappen. Het geeft ons vertrouwen en moed samen verder te gaan.”