21/07/2021

Blog: mentorprogramma voor slechthorende studenten in Kenia

Door: Lara van de Stadt-Creveld (medewerker van Randstad)
Gepubliceerd met toestemming van Lara en Randstad.

Enkele maanden geleden deed zich een kans voor; mijn collega, Esther en ik kregen de kans om deel te nemen aan een VSO mentorprogramma in Kenia. Vanuit ‘Randstad with heart’ weten we allemaal dat we 8 uur per jaar kunnen besteden aan vrijwilligerswerk. Het geeft voldoening in je werk, omdat je weet dat je anderen helpt. En zeker in deze tijd van de coronapandemie en het thuiswerken, voel je je hierdoor meer verbonden met de buitenwereld. In deze tijden waarin je je misschien een beetje afstand voelt van Randstad, is het fijn om verbinding te voelen en trots te zijn op het bedrijf waar we voor werken. We hebben mooie en interessante projecten binnen het bedrijf waar ook jij aan kunt bijdragen.

Esther en ik werden uitgenodigd door Marina Illerhues (manager VSO) om mee te denken over een mentorprogramma in Kenia voor studenten die slechthorend zijn. Esther had al ervaring met VSO in India en ik heb jaren gewerkt bij Kentalis, een organisatie voor mensen met een taalontwikkelingsstoornis en/of slechthorendheid zijn. We kregen de kans om een pilot te doen met deze studenten en waren meteen enthousiast. Om te beginnen hebben we een interessante e-learning gedaan bij Randstad university en onderzoek gedaan naar de banenmarkt in Kenia voor jongeren met een beperking.

We hebben de afgelopen maanden vier digitale workshops gegeven, en daar komt een vervolg op. We begonnen met interactieve werkvormen om elkaar te leren kennen en ideeën uit te wisselen. Daarna volgden werkvormen om meer inzicht te krijgen; in wie ben ik, wat zijn mijn sterke kanten, en wat wil ik. Wietske (collega bij Randstad) presenteerde een cursus over het bouwen van een curriculum en mijn oud-collega van Kentalis Bianca van der Horst kwam binnen als rolmodel. Bianca is zelf slechthorend, wilde een succesvol bedrijf opbouwen en heeft als missie dat iedereen in Nederland basis gebarentaal kent om communicatie makkelijker en leuker te maken. Als je haar wilt helpen, doe dan mee aan haar gebarentaal challenge via haar website. Bianca gaf een presentatie over je dromen, je superkracht en zelf een rolmodel zijn.

Bianca heeft zelf ook heel wat obstakels overwonnen en dat was heel herkenbaar voor de studenten uit Kenia. Ook zij hebben dromen en missies voor de toekomst. Ze hadden allemaal hun supertalent: in muziek, politiek, poëzie en ga zo maar door. Maar bovenal zag ik hun doorzettings- en aanpassingsvermogen. Hun nieuwsgierigheid, openheid en wil om van en met elkaar te leren. We deelden expertise, ontwikkelden competenties en deelden ervaringen om als persoon te groeien. Deze tijd met de studenten was een hoogtepunt in mijn jaren bij Randstad. Heel bijzonder om daar deel van uit te maken en een bijdrage aan te leveren. Het laat zien dat je vanuit je huiskamer de wereld kunt verbeteren.

Dank aan Marina Illerhues en Majina Mwasezi voor jullie aanstekelijke enthousiasme en het scheppen van de voorwaarden voor een succesvolle pilot. Zowel de studenten als de mentoren hadden baat bij het programma – de studenten kregen steun en begeleiding van de mentor op het vlak van loopbaanidentificatie, -groei en -ontwikkeling en de mentors konden hun ervaringen, expertise en vaardigheden delen en leerden tijdens het proces.

VSO is een grote internationale ontwikkelingshulporganisatie die structurele hulp verleent in ontwikkelingslanden. VSO wil verandering brengen door kennis te delen en de juiste mensen aan elkaar te koppelen. Zo werken ze aan beter onderwijs, betere gezondheidszorg en goed en eerlijk betaald werk voor vrouwen, jongeren, mensen met een beperking en andere kwetsbare groepen.

Samenwerking tussen VSO en Randstad

Sinds 2004 werken VSO en Randstad samen. Randstad is VSO’s wereldwijde partner op het gebied van werkgelegenheid en inzetbaarheid. Zij helpen ons om gemarginaliseerde groepen toegang te geven tot de arbeidsmarkt. Medewerkers van Randstad krijgen de mogelijkheid om als vrijwilliger mee te werken aan VSO projecten die hier aan bij dragen. Daarnaast helpt Randstad VSO met hun kennis en expertise, zodat we nog beter vrijwilligers van over de hele wereld kunnen werven. Lees hier meer over het partnerschap tussen Randstad en VSO.

Benieuwd naar partnerschap mogelijkheden met VSO? Lees hier meer!