Sociaal ondernemer Joost van Engen woont met zijn familie in Oeganda. Hij wil toegang tot basiszorg ook in de meest afgelegen gebieden mogelijk maken. Met zijn bedrijf Healthy Entrepreneurs traint hij Community Health Entrepreneurs en zorgt hij ervoor dat deze, vooral jonge, vrouwen in Oeganda een eigen inkomen kunnen verdienen. “Sinds ik hiermee begonnen ben, ben ik alleen maar mooie mensen tegengekomen.”

Joost van Engen

In veel afgelegen plattelandsgebieden zorgen gebrek aan middelen, de afwezigheid van goed getrainde gezondheidswerkers en afstand tot klinieken ervoor dat miljoenen mensen geen goede toegang hebben tot basisgezondheidszorg. Met een achtergrond in de verkoop en distributie van levensmiddelen en medicijnen, waarvoor hij de wereld over reisde, zag Joost dit met lede ogen aan.

“We hebben een concept ontwikkeld dat bewezen werkt en schaalbaar is.”

Ondernemers trainen

Hij besloot een alternatief distributiemodel te ontwikkelen: door lokale gezondheidsmedewerkers te trainen in ondernemerschap, maken ze met hun eigen mini-apotheek basismedicatie en gezondheidsadvies beschikbaar in hun eigen gemeenschap. “Tegelijkertijd kunnen ze op deze manier hun inkomen verdubbelen, waarmee ze weer kunnen investeren in andere manieren om hun toekomst te verbeteren”, vertelt Joost. “We zijn begonnen in 2012 en werken nu in Tanzania, Kenia, Ghana en Oeganda, met ruim 5.000 ondernemers. Ondertussen hebben we een concept ontwikkeld dat bewezen werkt en schaalbaar is.”

Een van de Community Health Entrepreneurs

De uitdaging aangaan

“Het Challenge Fund for Youth Employment is een initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken, en wordt mede gerund door VSO”, legt Joost uit. “Het fonds nodigt partijen uit om mee te doen aan een uitdaging: het creëren van banen oor jongeren, waarvan de helft voor vrouwen. Dat is een hele nieuwe, interessante manier van werken. Nu is 80 procent van de bevolking in Oeganda jonger dan 30 jaar en 85 procent van de mensen in de zorg vrouw, dus dat was een goede match.”

Meer lezen over het Challenge Fund Youth Employment (CFYE)? Klik dan hier.

Vrouwen sterker maken

“Uit ervaring weten we dat, als ze ons programma hebben doorlopen, het totaal andere mensen zijn geworden. Ze hebben kansen gepakt en zijn daar krachtiger en zelfstandiger door geworden. Samen met VSO verbeteren we strategieën om vrouwen bij te kunnen staan. We zitten nu in de fase waarin we dat gaan uitvoeren. We leveren een bijdrage aan hun ontwikkeling en dat ervaren zij ook zo.”

Meer lezen over wat VSO doet? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Dit artikel komt uit ons magazine Changemakers. Ontvang jij ‘m nog niet? Klik op de onderstaande button en vraag hem gratis aan. 

Ik wil Changemakers ook ontvangen