VSO vrijwilliger James Lansana corona sierra leone
06/08/2020

Hoe James ervoor zorgt dat de juiste corona info de meest afgelegen gebieden bereikt

James Lansana (30), werkt als VSO vrijwilliger in het Bo district, in het zuiden van Sierra Leone. Tijdens de pandemie bleef hij doorwerken, en zorgde er persoonlijk voor dat 800 mensen in extreem afgelegen gemeenschappen levensreddende informatie ontvingen.

Twee jaar geleden volgde James een VSO-training over risicoreductie bij rampen. Sindsdien gebrukt hij zijn kennis om zijn lokale gemeenschap te helpen, die een steeds groter gevaar lopen op overstromingen. Toen in maart de eerste gevallen van corona geconstateerd werden in Sierra Leone, twijfelde James er geen moment aan dat hij door zou gaan als vrijwilliger.

“Mensen in deze gemeenschap rekenen op mij. Ze vertrouwen me vanwege de training die ik heb gehad,” zegt James, “in eerste instantie was ik gewoon iemand uit de buurt, net als zij, maar nu kijken ze tegen me op. Zodra ik kwam met informatie over het coronavirus, luisterden de mensen.”

“De meeste mensen in mijn gemeenschap kunnen niet lezen en schrijven, en er kwamen veel ziektes voor. Maar sinds we de VSO-training hebben gevolgd in 2018, zijn we voorlichting gaan geven. Ik kan zien dat mensen nu meer weten, en dat ze naar onze adviezen luisteren en ze opvolgen. Dat motiveert me om door te blijven gaan.”

Training in voorbereiding en preventie

Afgelopen maart volgden James en andere vrijwilligers extra trainingen van VSO, waarin voorbereidingen op en preventie van het coronavirus werden behandeld. Gewapend met zeep en emmers reizen ze af naar de kwetsbaarste gemeenschappen in onder meer sloppenwijken en geïsoleerde plattelandsgemeenschappen.

Afgelegen gemeenschappen

“De meeste gemeenschappen waar ik naartoe reis, leven 15 tot 25 km van de dichtstbijzijnde weg. Je kan ze niet eens met een auto bereiken, dus zelfs de overheid gaat er niet heen. Ik ben er naartoe gereisd om te laten zien hoe je je handen goed kan wassen, om mensen te vertellen dat ze mondkapjes moeten dragen en afstand moeten houden van elkaar.”

“Mensen in deze gemeenschap rekenen op mij. Ze vertrouwen me vanwege de training die ik heb gehad” – James Lansana, community volunteer

Op eigen initiatief heeft James lokaal gemaakte mondkapjes aangeschaft om uit te delen aan de armste en kwetsbaarste mensen in zijn gemeenschap.

“Het leven in Sierra Leone is drastisch veranderd. Mensen zijn bang en ongerust, en de kosten voor levensonderhoud zijn drastisch toegenomen.
De meeste mensen hier verdienen hun inkomen van dag tot dag. Met de beperkingen die er zijn door social distancing, is het moeilijk voor hen om aan voedsel te komen.”

Levensreddende informatie

In zijn eentje heeft James ervoor gezorgd dat meer dan 800 mensen nu weten hoe ze besmetting met het coronavirus kunnen voorkomen. Zonder hem, hadden velen van hen deze informatie nooit gehad.

James vertelt dat hij weet dat mensen zijn boodschap beter kunnen onthouden en opvolgen als hij ze deelt door liedjes en toneel, iets dat hij samen doet met anderen om ervoor te zorgen dat de gemeenschap alert blijft op gevaar.

“Vrijwilliger zijn is interessant, maar ook heel uitdagend en belastend. Soms voel ik me moedeloos door de huidige situatie. Maar ik ben trots op mijn werk. Ik draag graag bij aan de maatschappij.”

 

Volg ons op Facebook, Twitter, Instagram of LinkedIn voor de nieuwste updates!

 

Lees ook: