In Migori, Kenia, laten inhaalcentra jonge meiden, die school vroegtijdig moesten verlaten, weer geloven in een toekomst.

Een toevluchtsoord

“Als ik hier ben, voel ik me veilig. Ik krijg goed onderwijs, ontmoet andere studenten en we leren samen”: zegt Florence. Zij gaat sinds kort naar één van de acht catch-up centra van VSO. Florence verliet haar lagere school omdat haar vader het schoolgeld niet betaalde en ze het erg lastig vond dat ze geen schoenen en schooluniform had. Het VSO catch-up centrum is voor haar een veilige plek om weg te zijn van haar vaders drankprobleem en gewelddadigheid.

In Migori, in het zuidwesten van Kenya, zijn deze catch-up centra voor jonge meiden als Florence die vaak een turbulente thuissituatie hebben,een veilige en ondersteunende omgeving. Hier kunnen ze opnieuw het onderwijs oppakken wat ze hebben gemist. Ze leren Engels, Swahili, rekenen en levensvaardigheden.

Sommige meiden hier waren gedwongen om school te verlaten en te trouwen om zo hun familie financieel te kunnen ondersteunen. Anderen hebben zelf al kinderen óf families die niet geloven in het belang van onderwijs voor meisjes. Zoals Jane van negentien, die op haar 14e trouwde en niet meer naar school mocht. Haar familie keurt haar deelname aan de inhaalklas niet goed. Jane: “Mijn schoonmoeder vindt dat ik mijn tijd hier verspil en dat ik op het land zou moeten werken: “Ze zegt dat ik mijn school niet heb gehaald toen ik nog thuis woonde én dat het me ook nu niet gaat lukken. Maar wat ze er ook van vindt, ik zet door en ik blijf hiernaartoe komen voor onderwijs.”

Het belang van rolmodellen

Jane en ReginaElizabeth (rechts) met haar mentor, Regina.

De docenten van deze klassen worden ondersteund door onze changemakers. Zij leren ze de lessen leuk en interactief te maken, én de lestijd volop te benutten (3x 3 uur per week,) door de lessen gestructureerd en inhoudelijk goed te plannen. Naast de docenten hebben alle meiden een eigen mentor met wie ze al hun problemen op elk vlak kunnen bespreken.

Elizabeth, die school heeft verlaten toen ze 11 was, zegt: “Ik heb een mentor bij het centrum, haar naam is Regina. Ik ben dol op haar omdat ze me goed lesgeeft en vrolijk is. Soms danst ze met ons, net zolang totdat we allemaal lachen.” De relatie met een mentor is zo belangrijk omdat Elizabeth al zoveel heeft meegemaakt Toen ze 11 was, werd ze gedwongen te trouwen. Haar eerste kind werd geboren op haar 13e. Het catch-up centrum geeft Elizabeth de mogelijkheid te spelen en zich weer kind te voelen.

Jane heeft ook een goede band met haar mentor, Hellen. “Ze geeft me altijd goed advies. Als iemand me weer eens vertelt dat ik hier niet naar toe moet gaan, moedigt ze me altijd aan om toch te blijven. En om weg te blijven van verleidingen, zoals jongens”.

VSO heeft, in samenwerking met Action Aid International Kenya en Leonard Cheshire, al zo’n 5000 meisjes tussen de 10 en 19 jaar ondersteund in de inhaalcentra, zodat zij klaar zijn voor de arbeidsmarkt en een betere kans hebben op een goede toekomst.

“Ik weet dat onderwijs belangrijk is. Want als ik geen opleiding heb gedaan, krijg ik geen baan. Dus ik moet hard werken en sterk zijn om te slagen”.
~ Florence, studente bij een VSO catch-up centrum

De catch-up centra helpen meiden als Julia een beter leven te krijgen voor hun gezin. De catch-up centra helpen meiden als Julia een beter leven te krijgen voor hun gezin.

Een keerpunt

Tijdens de scholing van 6 maanden ontwikkelen de meisjes hun vaardigheden en vergroten hun zelfvertrouwen waarna ze klaar zijn voor de volgende stap. Elk meisje kan ervoor kiezen om terug te stromen naar het gewone onderwijs, een beroepsopleiding te volgen of een stage te doen om een vak te leren. VSO zorgt voor de benodigde financiering om die stap te maken.

“Ik ben blij omdat ik dat wat ik leer in het centrum, nodig heb voor mijn toekomst. Ik wil graag kapster worden”, zegt Jane, die nu een stage doet in een kapsalon.

Elizabeth zegt: “In de toekomst wil ik graag een klein winkeltje hebben. Ik wil dan tomaten en groenten verkopen en genoeg verdienen om zeep te kunnen kopen voor mezelf en voor mijn kleren.
Daar word ik gelukkig van”.

De catch-up centers bieden de meiden een kans op een betere toekomst en financiële onafhankelijkheid. Ze inspireren andere jonge meiden om hun voorbeeld te volgen en hun dromen niet op te geven.

Jane en haar gezinJane en haar gezin

Help meisjes hun dromen waar te maken

De catch-up centra veranderen de levens van meiden als Florence, Elizabeth en Jane. Op dit moment zijn er nog veel meisjes die thuis zitten, gedwongen zijn te trouwen voor hun 16e en te snel volwassen moeten worden. Deze meisjes hebben ook dromen, die met jouw hulp, uit kunnen komen. Help ze terug te keren naar school zodat ook zij hun dromen kunnen waarmaken.

DONEER NU

 


Credits
Geschreven door: Deborah Torr
Geredigeerd en vertaald door: Monique Spijk, VSO NL
Foto’s: Paul Wambugu