Wist je dat menstruatieproducten voor meer dan 200.000 ton afval per jaar zorgen? Vaak zijn deze producten niet biologisch afbreekbaar. Het duurt ongeveer 500 tot 800 jaar voordat ze zijn afgebroken. Ze bevatten doorgaans gevaarlijke chemicaliën die schadelijk zijn voor het milieu en voor de gezondheid van vrouwen en meisjes.

Duurzame alternatieven, zoals wasbaar maandverband, zijn daarvoor een goede oplossing. Bovendien is de eenmalige aankoopprijs uiteindelijk veel lager dan de terugkerende kosten van wegwerpmaandverband of tampons. Maar niet iedereen kan dit betalen en de herbruikbare producten moeten op de juiste manier worden gedragen, gewassen en gedroogd. Veel vrouwen hebben geen toegang tot schoon water of willen hun menstruatieproducten niet op een zichtbare plek drogen, uit schaamte, en verbergen het natte materiaal daarom onder matrassen of in kasten.

Schoolgaande meisjes zijn bang om door te lekken en missen daardoor lessen, of ze blijven thuis omdat er geen geschikt toiletgebouw is op school. Dat maakt maandverband niet zomaar een hygiëneproduct, maar iets wat essentieel is voor de ontwikkeling, participatie en emancipatie van vrouwen.

Pad-Up Creations maakt menstruatieproducten die duurzaam, betaalbaar en hygiënisch zijn. De producten zijn met weinig en koud water te wassen, makkelijk te drogen en vrij van chemicaliën. Het menstruatieondergoed lijkt bovendien op normaal ondergoed.

Daarnaast zetten we ons nog op andere manieren in voor de empowerment van vrouwen. Zo hebben we al 538.000 meisjes en vrouwen in Nigeria en Gambia training gegeven in persoonlijke hygiëne. Daarnaast hebben we al 700 fatsoenlijke banen gecreëerd, waarvan ruim 77 procent voor vrouwen.

Sinds kort nemen we ook deel aan VSO’s Challenge Fund for Youth Employment (CFYE). Daarmee zetten VSO, Randstad en Palladium zich, met steun van het Nederlandse ministerie
van Buitenlandse Zaken, in voor jongerenwerkgelegenheid in Afrika en het Midden-Oosten. Met financiële steun en technische ondersteuning via het CFYE kunnen we de komende tijd ruim 1.500 jongeren, voornamelijk vrouwen in achtergestelde gebieden in Nigeria, trainen in de productie en distributie van de menstruatieproducten.

Olivia Onyemaobi is oprichter van Pad-Up Creations Limited. Meer info over deze sociale onderneming vind je op padupcreations.com