Hnin Hnin Myanmar onderwijs corona VSO changemaker
24/11/2020

Hnin Hnin helpt kinderen in Myanmar veilig leren

Het is 1 mei wanneer overal in Myanmar hetzelfde nieuws te horen is: “We gaan in lockdown.” Een besluit met effect, want het aantal coronabesmettingen daalt aanzienlijk. Maar het zorgt ook voor ook een nieuwe crisissituatie: de scholen werden gesloten.

Wanneer scholen te lang dicht blijven, kan dit enorme gevolgen hebben: kinderen verliezen hun interesse in leren, meisjes houden zich alleen nog bezig met huishoudelijke taken, sommigen zullen op jonge leeftijd trouwen, en anderen beginnen te experimenteren met drugs.
VSO’s vakdeskundige Hnin Hnin Wai was dan ook enorm opgelucht toen de scholen in juli weer open gingen.

De klassen zijn veel kleiner geworden. Kinderen komen in twee shifts: één in de ochtend, één in de avond.

 

Midden in de coronacrisis begon ze met haar werk in Myanmar, waar ze vandaan komt. Ze hielp mee om 10.000 kinderen te voorzien van back-to-school pakketten. Deze bestaan uit schoolmateriaal zoals oefenboeken, potloden en verhalen in de lokale taal, en hygiëneproducten zoals zeep en maskers. Ook de leerkrachten kregen extra steun in de vorm van voedselpakketten, met onder meer rijst, olie en bonen.

Naast het verzenden van schoolpakketten geeft Hnin Hnin Wai ook trainingen. Ze vertelt: “Tijdens de coronacrisis wilde ik wat doen door mijn kennis en kunde op het gebid van onderwijs in te zetten. Ik heb leraren getraind in hoe ze ervoor kunnen zorgen dat kinderen veilig les kunnen krijgen op school.”

Hnin Hnin in gesprek met een leerkracht

 

Dat is belangrijk, want de leraren dragen een zware verantwoordelijkheid. “Leraren moeten nu meer doen: zorgen dat leerlingen voldoende afstand houden, meer lessen op zich nemen en letten op gezondheidsmaatregelen en die informatie delen met de leerlingen.”

Ook biedt VSO ondersteuning via hygiëne-, water- en toiletvoorzieningen. Hnin Hnin Wai benadrukt het belang hiervan: “Ik geloof dat de steun van VSO hetzelfde is als steun voor de nieuwe generatie. Kinderen zijn onze toekomst; ze zullen de leiders zijn van onze gemeenschappen en landen. Het verschil dat we nu maken, is niet alleen voor vandaag.”

Onderwijs Myanmar corona VSO changemakers handen wassen

Kinderen helpen elkaar met het desinfecteren van hun handen

 

Hnin Hnin Wai doet haar werk met plezier en vindt het geweldig hoe ze kennis kan delen met de mensen waarmee ze is opgegroeid. “Ik ben trots op mezelf dat ik onderdeel ben van verandering.”

 

Meer mooie verhalen lezen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Lees ook: