Oeganda heeft de jongste bevolking ter wereld: meer dan driekwart van de inwoners van het land is jonger dan 30 jaar. Van deze groep heeft 78% geen baan. De grote werkloosheid onder Oegandese jongeren komt onder meer doordat de vaardigheden die zij hebben, niet aansluiten bij de behoefte op de arbeidsmarkt.

Het SCOPE project (Skills and Capacity for Organisational Productivity and Employment) van VSO brengt hier verandering in. We trainen jongeren in vaardigheden waar vraag naar is, zodat ze hun kans op een baan kunnen vergroten.

Whycliffe Rutalemwa is een van de jongeren die deelneemt aan het SCOPE project, en vertelt wat het voor hem betekent:

Whycliffe Rutalemwa moest wegens gebrek aan geld zijn studie bedrijfskunde opgeven – en daarmee zijn plan om accountant te worden. Als handarbeider kon hij nauwelijks rondkomen. Met behulp van VSO werkt nu als ondernemer en lasinstructeur bij het St. Joseph’s Vocational Training Institute in Kamuli, Oeganda.

Ondernemerschap zorgt voor nieuwe banen

Via SCOPE haalde hij de internationaal erkende City & Guilds kwalificatie voor zijn vakgebied. Dankzij de inkomsten uit zijn laswerk kom Whycliffe investeren in een stuk grond en is hij nu de eigenaar van een boomkwekerij en een kleine kapperszaak. Zijn ondernemingen hebben drie vaste medewerkers en extra medewerkers op incidentele basis.

Hij is van plan om een metaalwerkplaats te openen en trainigen te geven aan jonge schoolverlaters, zodat ook zij hun leven een positieve draai kunnen geven.

scope-whycliffe-scope-vso-jongeren-werk-oeganda

Whycliffe kijkt mee met een van zijn studenten

Meer vertrouwen in de toekomst

SCOPE heeft als doel 2.000 jonge mannen en vrouwen een praktische opleiding te geven. We werken daarbij we samen met lokale onderwijsinstellingen, zodat de studenten een volledige beroepsopleiding kunnen afronden. In onze tussentijdse evaluatie geeft 95% van de jongeren die training gevolgd hebben aan vertrouwen te hebben in hun toekomst.

 

Volg ons op Facebook, Twitter, Instagram of LinkedIn voor de nieuwste updates over onze projecten!

 

Lees ook: