21/11/2019

“Ik vind het fijn om de mensen in mijn omgeving te kunnen helpen” – Respicius, lokale gezondheidswerker

Respicius is boer en woont in Kamachumu, in de regio Kagera, Tanzania. Als vrijwilliger bij het RISE project kreeg hij trainingen op het gebied van gezondheid en voeding door VSO-deskundige Juliet. Deze nieuwe kennis gebruikt hij niet alleen op zijn eigen boerderij, maar ook om kwetsbare gezinnen te motiveren. Het gaat dan bijvoorbeeld om alleenstaande moeders, gezinnen waarin de grootouders voor de kinderen zorgen of gezinnen met kinderen die een beperking hebben.

Als gezondheidswerker geeft Respicius hen ook kookles. Zodat ze van hun zelfgeteelde groente lekkere en voedzame maaltijden kunnen maken. “Alles wat ik heb geleerd, kan ik nu weer delen met anderen in mijn gemeenschap.”

Moestuinen aanleggen

Respicius zorgt er onder meer voor dat ook de meest kwetsbare gezinnen toegang hebben tot gevarieerd voedsel en meer inkomen. Respicius helpt hen met het opzetten van een moestuintje. Ze leren welke groenten het meest geschikt zijn om te telen en hoe ze dat het best kunnen doen. In de moestuin kunnen vrouwen hun eigen groente verbouwen. Daarmee voorzien zij zichzelf en hun gezin van gezond eten. Wat er overblijft kunnen ze verkopen op de lokale markt, om meer inkomen te genereren dat ze voor school kunnen gebruiken.

Toen VSO in zijn gemeenschap zocht naar vrijwilligers, twijfelde Respicius geen moment. “Vrijwilligerswerk is mijn passie. Ik vind het fijn om de mensen in mijn omgeving te kunnen helpen. En zij zijn gelukkig ook blij met mij. Als ik langsga, verwelkomen ze me altijd vriendelijk. Ze luisteren naar wat ik te vertellen heb. En ze dóen ook iets met mijn adviezen. Samen zetten we flinke stappen naar betere leefomstandigheden.”

 

Help mee om meer vrijwilligers als Respicius te trainen

Lokale gezondheidswerkers als Respicius zorgen voor echte, blijvende verandering van binnenuit. Jouw steun zorgt ervoor dat we meer van deze vrijwilligers kunnen trainen. Help ook mee!

DONEER