12/11/2019
Blog

“Ik wil helpen om er een succes van te maken” – werken als internationale VSO vrijwilliger in Oeganda

Usman Haruna Abdu uit Nigeria is arts. Hij heeft veel ervaring op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Momenteel heeft hij een sabbatical van drie jaar, waarin hij vrijwilligerswerk doet. Als internationale VSO-vrijwilliger werkt hij mee aan het moeder- en kindzorg programma in Oeganda.

Usman gebruikt zijn kennis en ervaring als arts om gezondheidsdata in het district van Gulu beter te managen. Dat doet hij in samenwerking met het District Health Office (DHO). Zo helpt hij beleidsmakers om over de juiste informatie te beschikken bij het maken van beslissingen.

“Ik kijk samen met het team daar hoe we data kunnen gebruiken om de zorg te verbeteren. Mijn voorstel is om elk kwartaal een checklist te gebruiken om bij te houden of de activiteiten gaan zoals gepland. Niet alleen kwantitatief, maar ook kwalitatief. Zo kun je actiepunten en tijdslijnen bepalen, en verantwoordelijkheden verdelen. Hiervoor heb ik een scoresysteem ontwikkeld dat we de komende maanden gaan testen.”

Ook traint Usman zijn collega’s van het DHO in het gebruik van Excel, zodat ze data beter kunnen verwerken, valideren, analyseren en visualiseren.

Mensen bereiken

“Een groot verschil met Nigeria is dat de gemeenschappen hier heel verspreid zijn. Ik ben gewend aan gemeenschappen die allemaal min of meer op dezelfde plek wonen. Het is aan mij om uit te vinden wat er in het veld gebeurt en daarvan te leren. Hoe we deze mensen toch kunnen bereiken ondanks dat ze zo wijdverspreid zijn.

Iedereen heel erg bereid om mee te werken, om gebruik te maken van wat VSO ze kan bieden. Ze staan er erg voor open.

Wat ik leuk vind aan VSO is dat het een flexibele organisatie is. Je hebt ruimte voor je eigen inbreng. Vanwege mijn kennis op het gebied van HIV/AIDS heb ik binnen dit programma gekeken naar hoe ik zelf mijn vaardigheden kon verbeteren, terwijl ik tegelijkertijd mijn ervaring te bieden had. Ik vind het ook interessant dat ik nu in een andere regio van Afrika werk, de cultuur is anders.

Internationale ervaring opdoen

Ik hoop dat ik een impact kan maken in het project waar ik aan werk. Ik wil helpen om er een succes van te maken. Daarnaast wil ik ook werken aan mijn eigen doelen: meer werkervaring opdoen. Na dit project ga ik terug om te werken in een kliniek in Nigeria. Het is goed om internationale ervaring te hebben, je hebt zo extra toegevoegde waarde.

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Misschien ga ik nog wel eens vrijwilligerswerk doen ergens in Afrika. Of Azië. Of Zuid-Amerika.”

Meer weten?