Drie jaar geleden werden duizenden mensen in Mozambique getroffen door een van de zwaarste cyclonen ooit in Afrika, cycloon Idai. Vandaag de dag werkt VSO nog steeds in Mozambique aan het vergroten van weerbaarheid tegen klimaatverandering.

ENGLISH VERSION

Direct in actie

1000 jeugdvrijwilligers in Mozambique waren in de jaren voorafgaand aan de cycloon door VSO getraind om in actie te komen bij rampen. Toen de cycloon Mozambique raakte, konden zij hierdoor direct noodhulp, kennis over hygiëne en psychosociale ondersteuning bieden aan de meest gemarginaliseerde en moeilijk bereikbare gemeenschappen.

Gemeenschappen versterken

Klimaatverandering zorgt voor extremer weer. VSO richt zich daarom op het vergroten van de weerbaarheid van gemeenschappen. Samen met gemeenschappen en overheden werken we aan klimaatactieplannen en klimaatadaptatie binnen de landbouw. Daarnaast onderzoeken en implementeren we klimaatbestendige bronnen van levensonderhoud.

Pity

Pity

Blijvend beschermd door kennis te delen

Voor changemaker Pity is de focus op de lange termijn van vitaal belang: “Veel organisaties bieden noodhulp en vertrekken dan. De noodhulp is op zich een goede zaak, maar wat gebeurt er bijvoorbeeld als de voedselvoorraden op zijn? Als je kennis deelt, zal de gemeenschap ook in de toekomst beschermd worden, omdat de kennis van generatie op generatie wordt doorgegeven.”

Bedankt

Niet alleen in Mozambique maar ook elders in de wereld komen natuurrampen steeds vaker voor. Dankzij de steun van supporters als jij kunnen we onze changemakers trainen om in actie te komen bij rampen en de weerbaarheid van gemeenschappen vergroten. Namens onze changemakers, enorm bedankt.


Credits
Geschreven door: Safiya Bashir
Geredigeerd door: VSO Netherlands
Foto’s: Jeff de Kock & Bless Ngonhama