21/04/2021
Nieuws

Make Way: seksuele en reproductieve gezondheid voor iedereen

Het programma Make Way, waarmee we ervoor willen zorgen dat alle mensen toegang hebben tot hun seksuele en reproductieve rechten, is van start gegaan. Samen met onze partners; Wemos, Akina Mama wa Afrika, Forum for African Women Educationalists, Liliane Fonds en The Circle of Concerned African Women Theologians ondersteunen we gemarginaliseerde groepen om voor hun Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten (SRGR) op te komen. Dit doen we als partner van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wij vinden dat iedereen, inclusief de meest gemarginaliseerde groepen, toegang moeten krijgen tot hun SRGR. Dit betekent dat zij toegang moeten krijgen tot alle seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten en informatie. Zodat iedereen goed geïnformeerd keuzes kan maken over hun relaties, lichaam, gezinsplanning, seksualiteit en welzijn. En zodat iedereen toegang krijgt tot de juiste zorg; voor, tijdens en na de zwangerschap, bij het voorkomen, opsporen en behandelen van SOA’s (inclusief HIV), en veilige en effectieve anticonceptiemiddelen. Daarbij willen we sekse- en gendergerelateerd geweld voorkomen en monitoren en zorgen voor positieve en uitgebreide seksuele voorlichting op scholen en elders.

Changemaker Monica Atim met Geofrey Mwaba (19) en Catherine Mulenga (23) vertellen over de gevaren van tienerzwangerschappen (2019, project: TALK!). Klik op de foto als je meer over Monica’s werk wilt lezen. 

 

Het programma, dat vijf jaar loopt, promoot actief innovatieve plannen in de bewustwording van intersectionele SRGR. We zullen instrumenten aanpassen en nieuwe instrumenten ontwikkelen om de complexiteit van de SRGR-ongelijkheid bloot te leggen en te analyseren. Na het analyseren worden er oplossingen bedacht voor de, met elkaar samenhangende, obstakels waar gemarginaliseerde jongeren mee te maken krijgen. Deze stap vraagt om zowel nieuwe analyses op bestaande data als aanvullend onderzoek, en zal resulteren in een gebruiksvriendelijke gids voor hen die willen pleiten voor intersectioneel SRGR-beleid.

Meer lezen over de werkwijze en doelen van Make Way? Klik dan hier voor de informatiepagina van het project.

Volg ons op Facebook, Twitter, Instagram of LinkedIn voor de nieuwste updates!

Lees ook: