Toen cycloon Idai met enorme kracht het land van Mozambique bereikte, trof het een van de meest dichtbevolkte steden van het land. Beira is een belangrijke havenstad in Mozambique en vormt de thuisbasis van ruim een ​​half miljoen mensen. De meesten realiseerden zich niet de ernst van de storm die vorige maand op hen afkwam.
Fernando Tomás Sangalaza (39) woonde met zijn gezin in Beira toen de storm toesloeg. Hij wist dat er iets zou komen, maar had geen idee van de omvang van de vernietigende kracht van cycloon Idai.


Fernando Tomás Sangalaza besefte niet hoe gevaarlijk de naderende storm was

“We konden nergens heen”

“Ik wist niet dat het zo extreem of zo gevaarlijk zou zijn”, zegt Fernando, die als beveiligingsbeambte werkt en ongeveer USD 50 per maand verdient om zijn vrouw en vijf kinderen te onderhouden. Hun huis is zo beschadigd dat het gezin zonder een veilig thuis kwam te zitten.

“Ik hoorde dat de cycloon zou komen maar we hadden geen andere plek om naartoe te gaan. We hebben zelfs geen geld om een ​​verplaatsing te betalen.”

De cycloon veroorzaakte catastrofale schade aan de (vaak simpele) woningen met tinnen dak van de armste bewoners. Veel mensen zijn dakloos geworden en ruim 112.000 huizen zijn verwoest. Sommigen schuilen onder bruggen en andere tijdelijke plaatsen om aan de ergste impact te ontsnappen.


Een gezin voor hun verwoeste woning in Beira, Mozambique

Scholen als onderdak

Niet alleen huizen zijn verloren gegaan. Ook ziekenhuizen, bedrijven en scholen zijn verwoest, waardoor het onderwijs voor honderdduizenden kinderen is verstoord. Scholen die relatief ongeschonden zijn vormen nu tijdelijke onderkomens voor mensen die dakloos zijn geworden.

Ook in de landelijke gebieden van Sofala en Manica zijn veel mensen getroffen, en zijn winkels en gewassen waar ze voor hun levensonderhoud van afhankelijk zijn verwoest.


Een kind zit in een leeg klaslokaal in Beira. Opgestapelde banken maken ruimte voor mensen die hier tijdelijk moeten wonen.

Hoe helpt VSO?

VSO-vrijwilligers delen voedsel en andere noodvoorraden uit en bieden psychosociale ondersteuning aan de overlevenden van Idai. VSO is al op de grond en onze vrijwilligers in de gemeenschap ondersteunen de behoeften van mensen in Mozambique en Zimbabwe. Maar er is zoveel meer nodig, niet alleen om de noodsituatie het hoofd te bieden, maar om mensen op de lange termijn te helpen weer op de been te komen.

De overlevenden van Idai zijn tot het uiterste gedreven en tonen kracht en moed. Door samen te werken kunnen we hen ondersteunen om de komende dagen, maanden en jaren ​​met veerkracht en middelen hun leven te herbouwen.

JA, IK WIL DONEREN »

Foto’s: Mário Macilau