18/02/2022

Rabina kan eindelijk naar school

Rabina Tharu (20) komt uit Nepal (Baijanath-7, Pedari, Banke), ze is geboren met een lichamelijke beperking. Door een samenkomst van verschillende factoren is Rabina nooit naar school geweest. Via het project ENGAGE (Empowering New Generation of Adolescent Girls with Education) kreeg Rabina haar kans op onderwijs. Lees hieronder Rabina’s verhaal.

ENGLISH VERSION

Rabina is nog nooit naar school geweest doordat haar ouders de kosten hiervoor niet konden betalen en de terughoudendheid van haar ouders om haar naar school te sturen. Zij waren zo terughoudend vanwege de stigmatisering van hun buren en familie. Om nog wat moeilijk te maken, was er sowieso geen school in de buurt die kinderen met een beperking kon ontvangen. Naast het ontbreken van een basisopleiding wist Rabina ook bijna niets over persoonlijke hygiëne en sanitaire voorzieningen. Dit alles heeft zorgde voor een laag zelfbeeld.

Overtuigen

Via een medische controle, georganiseerd door ENGAGE, werd Rabina’s beperking getoetst. Zij kreeg een rolstoel en een toiletstoel inclusief een training over hoe ze deze moet gebruiken. Een medewerker van het project bezocht Rabina en haar ouders meermaals en na vele gesprekken overtuigde die haar ouders ervan om Rabina naar een catch-up klas te sturen, en ze kreeg lesmateriaal. Haar ouders deden mee aan een training ‘ondersteunende vaardigheden’ van ENGAGE, die hielp hen een plan van aanpak te maken voor het leren van dagelijkse levensvaardigheden aan Rabina.

‘Ik geloof dat de meeste mensen met een beperking zich nog altijd niet bewust zijn van hun grondrechten. Daarom moeten zij op zoek naar, of in contact gebracht worden met, projecten zoals ENGAGE. Deze projecten kunnen levensveranderend zijn.’- Rabina Tharu

Rabina leest terwijl ze in haar rolstoel zit

Onderwijs krijgen

Ondanks het feit dat ze nooit naar school is geweest, heeft Rabina haar catch-up klassen met succes afgerond en zit ze nu in de derde klas van een reguliere school. Ze is steeds zelfverzekerder geworden en een rolmodel in haar gemeenschap. Zij heeft hen het tegendeel bewezen en is het levende bewijs dat: ‘het hebben van een beperking deel uitmaakt van mens zijn en dat iemands’omgeving een enorme invloed heeft op de ervaring en de mate van de beperking.

Hoe werkt ENGAGE?

ENGAGE ondersteunt meisjes zoals Rabina door op verschillende vlakken te helpen. Het project wil primaire actoren op het gebied van scholing bij elkaar brengen. De eerste stap was Rabina ondersteunen in het verkrijgen en gebruik van een rolstoel en toiletstoel. Daardoor kon ze zich inschrijven voor een catch-up klas waar ze basisvaardigheden leerde zoals lezen, schrijven en rekenen. Ook werd Rabina financieel ondersteund kosten zoals : het inschrijfgeld, schoolmateriaal en een uniform werden voor haar betaald. Ze heeft het pad gevolgd dat ENGAGE haar aanbood en nu is ze ingeschreven op een reguliere school.

Rabina vertelt ons dat ze zich concentreert op alles wat ze van ENGAGE geleerd heeft, verder zegt ze: ‘Ik geloof dat de meeste mensen met een beperking zich nog altijd niet bewust zijn van hun grondrechten. Daarom moeten zij op zoek naar, of in contact gebracht worden met, projecten zoals ENGAGE. Deze projecten kunnen levensveranderend zijn.’.


Geredigeerd door: VSO NL
Vertaald door: VSO NL


Lees meer verhalen uit het ENGAGE project