Geschreven door: Gulshan Kumar Tripathy (Community Volunteer)
Geredigeerd door: VSO Nederland

English version

Radhika Patel (14 jaar) woont samen met haar ouders, in het Parsa district in de regio Terai in Nepal. De familie onderhoud zichzelf door op het veld te werken. Radhika ging tot de vierde klas naar de Sri Pashupati basisschool. Helaas moest ze haar schoolcarriere onderbreken om haar familie te ondersteunen. Doordat haar dagelijkse taken zoveel van haar tijd in beslag namen besloot ze te stoppen met school. Vanaf toen hield ze zich bezig met schoonmaken, koken en hielp ze zelfs haar ouders met het verzorgen van het vee.

Dit is Radhika

Toen een van de Big Sisters uit de gemeenschap Radhika’s ouders en het vertelde over het ENGAGE (Empowering New Generation of Adolescent Girls with Education) project in het dorp en het belang van onderwijs. Besloten ze haar naar een van de catch-up klassen te sturen. In deze catch-up klassen werd ze ondersteund en kreeg ze toegang tot de middelen die ze nodig heeft om te kunnen studeren, denk hierbij bijvoorbeeld aan: pennen, schriften en boeken. En werd ze aangemoedigd en gemotiveerd om met veel toewijding te studeren.

Big Sisters zijn onderdeel van het onderwijsproject Sisters for Sisters in Nepal dat ervoor zorgt dat meisjes uit de meest achtergestelde gebieden naar school kunnen én blijven gaan. Lees hier meer over dit project.

In lockdown

Na het afronden van de catch-up klas kon Radhika zich inschrijven voor formeel onderwijs, maar door Covid-19 moesten de scholen sluiten en ging het land in lockdown. Ondanks het sluiten van de scholen heeft Radhika’s Big Sister regelmatig contact onderhouden, hielp haar thuis de geleerde stof te herhalen en hoe Radhika en haar familie zichzelf veilig konden houden tijdens de pandemie. Toen de eenmaal lockdown voorbij was deed Radhika haar plaatsingsexamen en werd ze toegelaten tot de zevende klas (vergelijkbaar met de 1e klas van de middelbare school in Nederland). Zijzelf, haar ouders en Big Sisters waren ontzettend blij en trots op dit resultaat.

Hoe gaat het nu met Radhika?

Radhika wordt nog steeds op verschillende manier ondersteund door ENGAGE. Ze krijgt aanvullende lessen om haar achterstand in te halen en ze heeft alle benodigdheden voor school tot haar beschikking. Dankzij haar eigen harde werk en toewijding loopt ze weer helemaal bij en zijn haar cijfers voldoende.

Radhika met haar vriendinnen

Gedurende het gehele traject heeft ze begeleiding gehad van haar Big Sister en een vrijwilliger om door te gaan met haar studie. Haar Big Sister komt regelmatig langs haar huis om aan te ondersteunen en voert gesprekken met haar ouders om haar op weg te helpen naar het onafhankelijke leven dat ze ambieert.

Radhika’s leraren zijn trots op haar en de constante vooruitgang die ze boekt. Ze omschrijven haar als een vastberaden en leergierige leerling. Radhika is zelfverzekerd en heeft vriendinnen gemaakt op school. Ze is ontzettend blij dat ze weer naar school gaat en droomt van een mooie carrière in de toekomst.


Lees meer verhalen uit het ENGAGE project