13/08/2019

‘Ik was nog nooit weggeweest van mijn familie’ – Rahel Tsegaye

De Maternity Waiting Home (MWH) in Butajira, ten zuiden van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, heeft 19 bedden. Aanstaande moeders die te maken hebben met een risicovolle zwangerschap kunnen hier gratis gebruik van maken, inclusief eten en transport er naartoe. Hierdoor is de MWH toegankelijk voor iedereen die het nodig heeft, ook degenen die uit de armste families komen.

Zorg dichterbij

De moeders leven samen en zorgen voor elkaar. Ze kunnen een vroedvrouw bezoeken, prenatale zorg krijgen en gemakkelijk naar de verloskamer gebracht worden in geval van nood of een vroegtijdige bevalling.

Rahel Tsegaye woont zo’n 25 km van het ziekenhuis – een afstand die het verschil zou kunnen betekenen tussen leven en dood als ze te maken krijgt met een gecompliceerde bevalling.

Na een hevige bloeding werd Rahel doorverwezen naar de MWH. “Ik vond het in het begin best moeilijk om te wennen. Ik was nog nooit eerder weggeweest van mijn familie. Maar ik vond al snel m’n draai en ben vriendinnen geworden met de andere vrouwen.”

Een paar weken later beviel Rahel van een gezonde zoon.