07/01/2019
Nieuws

Rohingya-kinderen helpen hun jeugd terug te krijgen

Sinds 2017 zijn grote aantallen Rohingya de Myanmar-grens overgestoken naar Bangladesh. Zij leden onder geweld en vervolging, hun dorpen werden afgebrand en vrienden en familie zijn gedood.

Meer dan de helft van deze vluchtelingen, ruim een half miljoen, zijn kinderen. Velen van hen kwamen in een staat van post-traumatische shock terecht en spraken nauwelijks. Ze zijn weggerukt van alles wat bekend was en waren getuige van dingen die geen enkel kind zou moeten zien.

In de vluchtelingenkampen ontbreekt het aan veel basisbehoeften die essentieel zijn voor de ontwikkeling van een kind. De omstandigheden en slecht en kinderen hebben geen perspectief. In de kampen hebben ze niet de mogelijkheid om in een veilige omgeving te leren en spelen. Kinderen zijn verveeld en spelen in vies stilstaand water of met gevaarlijk afval.

Moeders geven zelf les

VSO heeft drie lokale vrijwilligers getraind om een onderwijsprogramma uit te rollen. Omdat er geen toegang is tot normale scholen of leraren, richt dit project zich op de moeders. 50 moeders zijn getraind om in de veiligheid van hun tenten lessen van goede kwaliteit te geven. Er zijn zes speciale ruimtes aangelegd waar kinderen in de leeftijd van 6-14 in een veilige omgeving kunnen leren en spelen met eenvoudig speelgoed.

Deze activiteiten vormen slechts de eerste fasen van het project. Er is nog veel meer werk nodig om alle Rohingya-kinderen binnen een veilige ruimte hun kindertijd terug te geven en een toekomst te bieden.