Na de lerarenopleiding Omgangskunde werkte ik binnen het MBO maatschappelijke zorg. Op een dag wilde ik wat anders, weg uit Nederland, andere culturen ontdekken. Na een goede Google-actie, kwam ik terecht bij VSO. De slogan ‘Sharing skills, changing lives’ sprak me bijzonder aan. In 2010 vertrok ik dan ook als volunteer teacher trainer naar Indonesie, waar ik twee jaar werkte binnen het Disabilty Programma. VSO heeft me sindsdien niet meer losgelaten.

Na het buitenland, nu ook in Nederland actief

Na mijn VSO tijd in Indonesië, ben ik in 2012 naar Oeganda gegaan waar ik vrijwillig werkte als selecteur voor nieuwe Afrikaanse volunteers. In 2013 werd ik staff member van VSO Indonesië en was ik als Recruitment Manager verantwoordelijk voor het werven, selecteren en managen van de uitzending van Indonesische vrijwilligers (South-South program).

Toen ik in augustus 2014 terug kwam op Nederlandse bodem, besloot ik me ook in Nederland in te zetten als vrijwilliger. Ik organiseerde de Meet again en werd in hetzelfde jaar bestuurslid van de Vrienden van VSO. Daarnaast werkte ik voor VSO op freelancebasis om de training Skills for Working in Development (SKWID) te geven. Dit heb ik met veel plezier gedaan tot maart dit jaar.

Geen middelen, maar mensen

Ik sta erg achter de visie en missie van VSO. Niet via middelen, maar via mensen dragen we kennis en ervaring over. Zo brengen we echt blijvende verandering in het leven van mensen. Ook is het heel bijzonder onderdeel te zijn van zo’n internationaal gezelschap en ook vanuit Nederland me te mogen inzetten voor ontwikkelingssamenwerking.

Wat ik zo leuk vond aan het geven van de SKWID trainingen, is dat je mensen voorbereid op iets wat je zelf ook hebt meegemaakt. Het delen van je ervaringen en vinden van erkenning! Dit kan ik nu ook goed toepassen in mijn rol als peer supporter. Door een luisterend oor te bieden en mijn ervaring te delen, kan ik nieuwe volunteers helpen bij de voorbereiding op, tijdens en na hun uitzending.

Gelijkgestemde vrijwilligers

Ik vind het erg fijn zo’n handig online platform te hebben waarop je makkelijk kunt zien wie de andere members zijn en wat ze doen. Veel VSO Volunteers staan op een bepaalde manier in het leven waarin ik mezelf herken. Die gelijkgestemdheid doet me altijd goed. Dankzij de VSO Community blijf ik betrokken bij deze mensen en bij VSO. Wel ben ik blij dat het niet alleen een online platform is. De echte ontmoeting blijft voor mij het meest waardevol.