Donderdagavond 11 april was CitySense in Utrecht het podium voor het jaarlijkse event Hart voor VSO. Het was een mooie avond waarin we onze trouwe achterban, van donateurs tot oud-vrijwilligers, meenamen in de verschillende facetten, uitdagingen en impact van ons werk. Rode draad van de avond was de beeldvorming in ontwikkelingssamenwerking. De avond werd afgesloten met de uitreiking van de Caroline van der Wal Impact Award.

30 jaar VSO

Directeur Erik Ackerman nam het publiek in vogelvlucht mee door 30 jaar VSO Nederland en liet zien hoe het gezicht van de organisatie is veranderd. Van kennis brengen van noord naar zuid naar een beeld van samenwerking en gelijkwaardigheid. De volunteer naast zijn collega’s in plaats van ervoor. Hij vertelde over hoe VSO met de Volunteering for Development-aanpak effectief is in ontwikkelingssamenwerking. Dat juist die combinatie van internationale, nationale en vooral ook lokale volunteers zorgt voor het feit dat we het verschil maken.

Perspectief vanuit Kenia

Speciale gast van de avond was George Awalla, landendirecteur van VSO Kenia sinds 2016. Hij schetste een beeld van het werk van VSO in Kenia. De grootste uitdaging is het creëren van werkgelegenheid voor jongeren, waarvan maar liefst 60% werkloos is. Daarnaast staan onderwijs voor kinderen met een beperking, de rechten van meisjes en vrouwen, de zorg voor moeders- en pasgeboren kinderen en seksuele en reproductieve gezondheidsrechten hoog op de agenda.

‘Framing Global Poverty’

Journaliste en onderzoeker Mirjam Vossen was aanwezig om te vertellen over haar onderzoek naar de verhalen die verteld worden in Europa over wereldwijde armoede. Haar conclusie: ontwikkelingsorganisaties en de media laten te weinig zien wat er is bereikt. Daarnaast laat slechts 1 op de 8 campagnes lokaal initiatief zien. We vertellen vooral dat ‘wij’ de problemen moeten oplossen en het publiek krijgt het idee dat de ellende maar voortduurt. Mirjam pleit dan ook voor positieve beeldvorming en roept ontwikkelingsorganisaties op om niet voor mensen te praten maar om de mensen waar we het voor doen zelf een stem te geven.

Discussie over beeldvorming

Fotograaf Jasper Kasbergen, manager Fondsenwerving en Communicatie van VSO Amanda van Nieuwenhoven en Mirjam Vossen gingen samen met het publiek de discussie aan over beeldvorming in ontwikkelingssamenwerking. Welke beelden gebruiken NGO’s in hun communicatie, en dan vooral voor fondsenwerving, en wat roepen die beelden op bij het publiek? Overall conclusie: zonder context maken mensen hun eigen verhaal, waardoor een verkeerd beeld kan ontstaan.

Uitreiking Caroline van der Wal Impact Award

Als afsluiter van de avond vertelde Annette Willemsens over haar vriendin Caroline van der Wal en de betekenis van de Caroline van der Wal Impact Award. Erik Ackerman reikte de award en de geldprijs uit aan Ingrid van ’t Hof-Rombouts van het project ‘Voorlichting over baarmoederhalskanker in Oeganda’. Bestuurslid Yke Krol nam de prijs namens oprichtster Annette Reiling van het project ‘Veilige moeder- en kindzorg in Nepal’ in ontvangst.

Bekijk hier alle foto’s van Hart voor VSO 2019!