Draag bij aan de toekomst van kinderen in…
21 augustus, 2024
In drie jaar tijd hebben changemakers van ons SAHAJ-project (Strengthening Access to Holistic, Gender Responsive and Accountable Justice) het leven van 80.000 mensen veranderd. Zij hebben in Nepal een nationaal debat op gang gebracht over sociale normen die gendergerelateerd geweld in stand houden en hielpen vrouwen die slachtoffer zijn van geweld en misbruik, toegang te krijgen tot justitie. Ontmoet drie van deze changemakers.
Munni ondersteunt vrouwen en meisjes die te maken hebben met discriminatie, geweld en misbruik. Met de trainingen van SAHAJ leerde ze hoe ze hierover met de mensen uit haar dorp in gesprek kon gaan en samen oplossingen kan vinden. Inmiddels heeft ze het leven van al minstens 80 mensen in haar gemeenschap veranderd. Als kind kreeg Munni zelf ook te maken met pesterijen en uitsluiting, omdat haar familie van een lagere kaste komt. Nu ze voor andere vrouwen opkomt, wordt ze geliefd en gerespecteerd in haar dorp.
Toen Sunita de scheiding aanvroeg, hoorde ze de woorden van haar dorpsgenoten in haar hoofd – “Je maakt je familie te schande”. Maar ze moest weg. Op 16-jarige leeftijd werd ze gedwongen om met een 33-jarige man te trouwen. Omdat ze twee dochters baarde en geen zoon, werd ze jarenlang geestelijk en lichamelijk mishandeld door haar man en schoonfamilie. Na de scheiding kreeg Sunita psychosociale steun van VSO en startkapitaal waarmee ze een eigen bedrijfje op kon zetten. Ze heeft nu meer zelfvertrouwen en financiële stabiliteit. Ze spreekt zich actief uit tegen gendergerelateerd geweld en wordt gerespecteerd door haar gemeenschap.
In de SAHAJ-jongerenclub leerde Matrika (16) hoe hij verandering kan brengen in de schadelijke sociale normen in zijn gemeenschap. “We gaan in gesprek met scholen, de politie en de autoriteiten. Zo bereiken we een hele gemeenschap. Sommige mensen in mijn dorp zeggen dat we onze cultuur vernietigen. Ik ben het daar niet mee eens. Wij volgen de wet en vertellen ze, dat geweld en kindhuwelijken niet toegestaan zijn.”Toen Matrika en zijn klasgenoten hoorden van een man die elke avond dronken thuiskwam en zijn vrouw sloeg, maakten ze de vrouw bewust van haar rechten. De vrouw besloot hulp te zoeken. Ze bleven bij haar terwijl de autoriteiten met haar man kwamen praten. Hij werd gewaarschuwd voor de repercussies, waarna het geweld stopte.