Ieder jaar verzorgt VSO de internationale Volunteer Impact Awards. Daarmee bedanken we vrijwilligers voor de bijzondere manier waarop zij levens verbeteren. Het publiek kon stemmen op de Impact Beyond Volunteering Award. Deze prijs erkent de belangrijke bijdrage die een vrijwilliger blijft leveren nadat zijn of haar plaatsing via VSO is afgelopen. Op 5 december 2018 zijn in Londen de awards uitgereikt. Ondanks dat jullie massaal hebben gestemd heeft de Nederlandse Yolanda van den Broek niet de Impact Beyond Volunteering Award gewonnen. 

Winnaars per categorie Volunteer Impact Awards

  • Impact Beyond Volunteering Award: Gladys Muthara & Susan Waruingi
  • International Volunteer Award: Monica Atim
  • In-country Volunteer Award: Harrison Kariuki
  • Community Volunteer Award: Francis Kandeh
  • Youth Leader Award: Alina Sarfraz
  • Youth Active Citizen Award: Edmund Mbigili
  • Education Volunteer Award: Anne Law
  • Volunteer Team Award: VSO Alumni Association, Bangladesh
  • Voluntary Workforce Award: Iris Fowler

Lees hier meer over de winnaars.

De impact van Yolanda in Kameroen

Onder de genomineerden is ook een Nederlandse vrijwilliger: Yolanda van den Broek. Yolanda ging in 2003 als VSO-vakdeskundige naar Kameroen om daar haar kennis te delen met lokale collega’s in een traditioneel Psychiatrisch Huis in Babungo. Door de inzet van VSO en Yolanda worden in Babungo psychiatrische patiënten en hun families nog steeds goed geholpen met een mix van moderne en traditionele geneeswijzen. Er is een samenwerking opgezet met lokale, regionale en nationale instituten en een verwijssysteem ontwikkeld met ziekenhuizen in de regio en specialistische ziekenhuizen in de hoofdstad. Het centrum, dat nu BIMEHC heet, is een voorbeeld geworden voor goede psychiatrische zorg, en dient als landelijk opleidingscentrum voor Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen. Ook vanuit Nederland is er veel interesse voor de behandelmethodes die in Babungo worden toegepast.

Yolanda is in 2018 benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau, en ontving in het voorjaar de Caroline van der Wal Impact Award. Deze award wordt uitgereikt aan organisaties die ooit ondersteund zijn door VSO en nu op eigen benen een succesvolle bijdrage leveren aan een betere wereld. Met het geldbedrag van de award worden voor BIMEHC een bakkerij en moestuin worden opgezet. Zo kunnen de psychiatrische patiënten, maar ook schoolkinderen en mensen uit de buurt, vers en gezond voedsel krijgen. Bezoek hier de site van BIMEHC.