De blijdschap op de gezichten van Eleonor Reomalos en Noridjah Hasim is aanstekelijk en toverde bij ons direct een grote glimlach tevoorschijn. Hun in elkaar verstrengelde handen staan symbool voor hun onwrikbare verbondenheid: vrienden voor het leven.

Eleonor is christen. Noridjah is moslim. Voorheen was een vriendschap tussen christenen en moslims onvoorstelbaar. Spanningen tussen de twee gemeenschappen leidden tot lokale conflicten op Mindanao, een eiland in de Filipijnen. “Vroeger, als er een probleem was, gaven ze altijd elkaar de schuld,” vertelt Noridjah.

Ze vervolgt: “Dankzij vrijwilligers van VSO leerden we hoe we vrienden kunnen zijn met mensen van een ander geloof en hoe we kunnen samenwerken. Er werden drie seminars georganiseerd over het erkennen en begrijpen dat een moslim hetzelfde voelt als een christen én dat het belangrijk is om die gevoelens te respecteren. Voordat we de training volgden, spraken de verschillende gemeenschappen niet met elkaar, maar sinds de training kunnen we goed samenwerken en zijn er mooie vriendschappen ontstaan. De trainingen hebben een brug geslagen tussen onze gemeenschappen. We staan nu open voor anderen, begrijpen elkaar en accepteren elkaar.”

Fotocredits: Lisa Marie David