Mastwal
10/11/2022

“VSO inspireerde me om kwetsbare kinderen te helpen”

In de serie ‘Ons jaar in verhalen’ gaan we in op de resultaten die je leest in ons jaarverslag 2021/2022. Zoals hulp en onderwijs voor kwetsbare kinderen in Ethiopië. Een van hen is de vijftienjarige Mastwal.

Mastwal Berhanu (15) woonde vroeger in Benshangul Gumuz (Ethiopië). Toen in haar dorp een etnisch conflict uitbrak, zag ze hoe een jong familielid werd gedood en afgeslacht door rebellen. Sindsdien is Mastwal getraumatiseerd en is haar psychosociale gezondheid verslechterd.

In november 2021 bracht haar familie haar naar een van de VSO scholen, waar een ‘Special Needs Resource Centre’ werd gebouwd. Haar leraar vertelt: “Toen ze hier voor het eerst kwam, reageerde ze niet op onze vragen. Ze kon haar pen niet gebruiken omdat ze bang was dat er bloed uit zou stromen. Ze viel in de klas op de grond en schreeuwde: “Ze komen eraan! De rebellen komen eraan!” en ze wilde wegrennen.

Mastwal werd kosteloos behandeld in een plaatselijk ziekenhuis. Hier kreeg ze psychiatrische begeleiding, counseling en medicatie. Ook op school kreeg ze ondersteuning. Hier leerde ze onder meer zichzelf hygiënisch te verzorgen en kreeg ze sportlessen. Haar emotionele welzijn is hierdoor aanzienlijk verbeterd. “Het meisje kan nu communiceren,” zegt haar leraar. “Ze vertelt ons over haar gevoelens, ze blijft in de klas en kan haar pen en schriften vasthouden.”

Het schoolhoofd, Ato Telayneh, speelde een cruciale rol in de ondersteuning van Mastwal. Hij zegt: “VSO inspireerde me om me te richten op kwetsbare en getroffen kinderen, zoals kinderen met een beperking en kinderen op de vlucht. Dankzij VSO kreeg ik training in psychosociale steun en leerde ik hoe ik dergelijke kinderen kan opvangen, behandelen en ondersteunen.”
Sinds VSO in het gebied actief is, staan de scholen meer open voor kwetsbare kinderen zoals Mastwal: de inschrijving en aanwezigheid van kinderen met een beperking en kinderen op de vlucht is aanzienlijk toegenomen.