VSO helpt Nepal bij de wederopbouw na de aardbevingen van vorig jaar. Dat doen we bijvoorbeeld door het werk van hulporganisaties te coördineren.

Een jaar nadat twee zware aardbevingen Nepal voor een groot deel verwoestten, is het land nog lang niet opgekrabbeld. Daarom hebben VSO en de Britse regering in januari 2016 het National Disaster Recovery Coordination Secretariat (NDRCS) in het leven geroepen. Dit centrum helpt de Nepalese overheid bij het stroomlijnen van de hulpverlening aan de bevolking.

VSO leidt het NDRCS en coördineert de hulpverlening van ruim honderd internationale organisaties. Daardoor wordt die hulp effectiever en komt hij terecht bij degenen die hem het hardst nodig hebben.

900.000 euro opgehaald

VSO-kantoren uit de hele wereld hebben bijna 900.000 euro ingezameld voor de wederopbouw van de gezondheidszorg en het onderwijs in Nepal. Artsen en verpleegkundigen die door VSO zijn uitgezonden, geven samen met hun lokale collega’s medische zorg aan gezinnen in de zwaar getroffen districten Dhading, Nuwakot en Ramechhap. Ze hebben bijvoorbeeld:

  • Meer dan driehonderd lokale verpleegkundigen opgeleid, zodat die nu een grotere kennis hebben op het gebied van verloskunde en de zorg voor pasgeboren baby’s.
  • Bijna 20.000 mensen voorlichting gegeven over sanitatie en hygiëne. Deze groep weet nu ook meer over het verlenen van eerste hulp en is beter voorbereid op rampen.
  • in Dhading een centrum opgezet voor pasgeboren baby’s, waarin levensreddende zorg wordt gegeven. Meer dan 400 moeders en 500 kinderen hebben hiervan geprofiteerd.

Kanchi Tamang uit het district Dhading heeft ervaren hoe belangrijk de hulp van de VSO-vakdeskundigen is. Tijdens de eerste aardbeving was ze aan het koken. Haar tweejarige dochter Laxmi viel in de vlammen en verbrandde daarbij haar rechterhand. “In het opvangkamp waar we wonen, deed dokter Harry Lynch van VSO zijn ronde,” vertelt Kanchi. “Hij was de eerste die Laxmi echt wilde helpen. Nu hij haar behandelt, weet ik dat het goed komt met haar.”

“Toen ik Laxmi ontmoette, was het duidelijk hoezeer de gezondheidszorg in Nepal en in Engeland – waar ik vandaan kom – van elkaar verschillen,” vertelt kinderarts Harry Lynch, die in Nepal voor een medisch team van VSO werkt. “Ze had meteen hulp moeten krijgen, maar doordat de Nepalese artsen na de beving overbelast waren kreeg ze die pas na een paar dagen. Daardoor was haar hand er slecht aan toe.” Harry geeft niet alleen medische hulp, maar ook trainingen. “Ik heb verpleegkundigen geleerd hoe ze pasgeboren baby’s kunnen reanimeren. Het is erg bevredigend werk, maar het is moeilijk om te bepalen welke taken prioriteit hebben. Hier is zó veel te doen.”

Onderwijs gaat door

VSO-vakdeskundigen hebben ook op het gebied van onderwijs belangrijke resultaten behaald. In de districten Dhading, Lamjung en Kavre:

  • Zijn bijna 120 tijdelijke leercentra opgezet, zodat 17.000 kinderen naar school kunnen blijven gaan terwijl verwoeste schoolgebouwen worden herbouwd.
  • Hebben bijna 8000 kinderen op 75 scholen leermaterialen gekregen.
  • Zijn 300 onderwijzers getraind.

“Ik ben ongelooflijk trots op wat VSO-vakdeskundigen uit de hele wereld voor de bevolking van Nepal doen,” zegt Joris Eekhout, directeur van VSO in Nederland. “Mede dankzij onze donateurs hebben ze tienduizenden volwassenen en kinderen kunnen helpen.”

De Himalaya Challenge in november

Het zal nog een tijd duren voordat Nepal weer is opgebouwd. Wij blijven daarom dit land helpen met onze kennis en ervaring. En dat doen we niet alleen. Half november gaan de deelnemers beginnen aan de Himalaya Challenge, een zesdaagse avontuurlijke trektocht door het Annapurna-bergmassief. De deelnemers hebben daarbij zoveel mogelijk geld opgehaald voor onderwijs voor meisjes in Nepal. Fantastisch!