30/03/2015
Nieuws

VSO’ers maken Filipijnen weerbaar tegen natuurrampen

Op 8 november 2013 richtte tyfoon Haiyan enorme verwoestingen aan in de Filipijnen. Deze gebeurtenis vormt een triest dieptepunt in de reeks natuurrampen die dit land regelmatig treft. De Filipijnse overheid wil de weerbaarheid van de bevolking tegen tyfoons, overstromingen en aardbevingen vergroten. VSO-vakdeskundigen delen daarom in de Filipijnen hun kennis, zodat de inwoners zich kunnen voorbereiden op natuurrampen en de daarmee gepaard gaande verwoestingen beter kunnen voorkomen.

Risicogebieden in kaart

Een van deze vakdeskundigen is waterbouwkundig ingenieur Arnoud Keizer. Via VSO, zijn werkgever Royal HaskoningDHV en met subsidie van EU Aid Volunteers, werkt hij sinds begin dit jaar in de Filipijnse hoofdstad Manila. Hij leidt daar delen van een project van de Filipijnse overheid, dat digitaal in kaart brengt welke gebieden het meest kwetsbaar zijn voor overstromingen. Arnoud en drie andere vakdeskundigen die zijn aangesteld via het EU Aid Volunteers programma, delen hun kennis met de medewerkers, zodat die betrouwbare overstromingskaarten van risicogebieden kunnen maken.

GPS-apparatuur voor ambtenaren en jongeren

Arnoud werkt niet alleen op kantoor in Manila, maar trekt ook het land in. Hij geeft workshops aan gemeenteambtenaren en jongeren, die leren hoe ze met behulp van GPS-apparatuur en de website OpenStreetMap.org hun woonomgeving in kaart kunnen brengen. Ze leggen vast waar belangrijke gebouwen staan, zoals ziekenhuizen, scholen, apotheken en politiebureaus. De dorpelingen weten dankzij de kaarten welke gebouwen tijdens een ramp bijvoorbeeld het beste kunnen dienen als opvangcentrum. Het is informatie die levens kan redden. Arnoud geeft een voorbeeld. “De kaarten waaraan ik met mijn collega’s in Manila werk, kun je over de kaarten leggen die de dorpelingen maken. Als daaruit blijkt dat een school precies op een plek staat die tijdens een overstroming onder zal lopen, moet je daar natuurlijk geen opvangcentrum van maken.”

‘Nu weten we waar we veilig zijn’

Anita Ayuban uit de regio Bohol was een van de deelnemers aan een workshop van Arnoud. De 74-jarige dorpsoudste heeft in haar leven al heel wat natuurrampen meegemaakt. Tijdens een zware storm dacht ze dat zij en haar kinderen daar niet levend uit zouden komen. Sindsdien realiseert Anita zich wat voor ellende een ramp kan veroorzaken, als mensen daarop niet zijn voorbereid. Ze heeft een groot vertrouwen in de kaarten van OpenStreetMap. Nu ze weet hoe ze die moet maken,  geeft ze haar kennis – net als de andere deelnemers aan de workshop – door aan vrijwilligers in haar dorp. “Dankzij de kaarten weten we waar we veilig zijn. Nu kunnen we ons goed voorbereiden en rampen overleven.”