De Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn de opvolgers van de Millenniumdoelen en worden in september officieel vastgesteld. De deadline van deze nieuwe doelen is in 2030; in vijftien jaar tijd moet de wereld haar best doen om de armoede nog meer te verminderen. Gelijke rechten voor meisjes en vrouwen horen daar ook bij.

Papoea-Nieuw-Guinea als voorbeeld

De bijeenkomst van deze week is de derde in een serie van maandelijkse bijeenkomsten, waarin de VN-lidstaten discussieren en onderhandelen over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. VSO-vakdeskundige Elles Blanken is als spreker uitgenodigd, omdat zij zich in Papoea-Nieuw-Guinea dagelijks inzet voor vrouwen. De situatie daar is exemplarisch voor hoe veel ontwikkelingslanden met vrouwen omgaan. “Ik werk samen met de Office for Development of Women en de National Council of Women. Samen met mijn lokale collega’s ondersteun ik vrouwen in het lokale bestuur. Dat is hard nodig, want in Papoea-Nieuw-Guinea zijn vrouwen in de politiek nog een uitzondering.” Volgens Elles moet het handjevol vrouwen dat nu lokaal raadslid is daarom heel sterk in hun schoenen staan. “Anders lukt het hen niet om invloed uit te oefenen. Wij willen deze vrouwen hierbij helpen, zodat ze succesvol zijn. Als ze een voorbeeldfunctie vervullen, zullen meer vrouwen willen meedoen aan de lokale politiek.”

Elles begint haar verhaal op 1.26!

Doelstelling verdient vaste plek

Aanstaande woensdag zal Elles namens VSO een toespraak houden, als vertegenwoordigers van maatschappelijke en ontwikkelingsorganisaties hun mening over de Ontwikkelingsdoelen kunnen geven. “Mijn toespraak gaat over het belang van de deelname van vrouwen aan de politiek op lokaal en nationaal niveau.  Een doelstelling op dit gebied verdient niet alleen een vaste plek op de lijst met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Het is ook belangrijk dat vrouwen en maatschappelijke organisaties nauw betrokken blijven bij de uitvoering en het meten van de voortgang.”

LEES ELLES BLOG