Caswell Ngwira, directeur op de basisschool Chilanga Sighted in Malawi werkt samen met VSO-er Thaisa aan het verbeteren van het onderwijs in Malawi. Dit doen ze door middel van het Unlocking Talent project. Caswell verteld hieronder zijn verhaal.

‘Onze school ligt erg afgelegen. Toch bezoekt Thaisa ons één keer per week. Sinds haar komst is veel veranderd. Zo heeft zij ervoor gezorgd dat we de resultaten van het tabletonderwijs op onze school kunnen inzien. Deze week zijn we de best scorende school in Kasungu. Dat hebben we grotendeels te danken aan Thaisa. Haar inspanningen leveren enorm veel vooruitgang op bij zowel de leerlingen als de leerkrachten op school.

Voordat Thaisa ons bezocht, waren leerkrachten nog erg terughoudend in het gebruik van het leercentrum waar we tabletonderwijs geven. Zij heeft ons geleerd hoe we het leercentrum effectief kunnen gebruiken door de lessen anders te organiseren. Dat hielp. Samen met de leerkrachten bespreekt Thaisa welke leerlingen extra begeleiding nodig hebben. Zo zijn er leerlingen die normaal slecht scoren, maar op de tablet juist goede resultaten halen. Met de juiste begeleiding willen we voorkomen dat zij blijven zitten.

We hebben ook veel praktische tips gekregen. Zo leerden onze leraren om de koptelefoons achterstevoren op te zetten bij de kinderen – zodat het snoer op hun rug zit. Sindsdien kunnen de leerlingen niet meer met het snoer spelen of erop kauwen en gaan de koptelefoons langer mee. Zulke adviezen zijn voor ons heel waardevol. We willen zuinig omgaan met deze spullen.’

Het Unlocking Talent project is één van de vele successen van VSO.
Draag ook bij aan beter onderwijs in Afrika en Azië. Help mee te bouwen aan een toekomst.