06/04/2019
Nieuws

World Health Day: gezondheidszorg voor iedereen, overal

Op World Health Day (7 april) besteden we aandacht aan het belang van universele gezondheidszorg. Het thema van dit jaar is ‘Universal health coverage: everyone, everywhere’ en sluit naadloos aan op de missie van VSO: Leave no one behind. Alle VN-lidstaten zijn overeengekomen om te proberen om universele gezondheidsdekking te bereiken voor 2030, als onderdeel van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s).

Er is de afgelopen decennia mede dankzij de inzet van ngo’s veel vooruitgang geboekt, maar onderstaande cijfers tonen nog meer ruimte voor verbetering:

• Ten minste de helft van de wereldbevolking heeft nog steeds geen volledige toegang tot essentiële gezondheidsdiensten.

• Ongeveer 100 miljoen mensen worden nog steeds richting extreme armoede geduwd (gedefinieerd als leven van 1,90 USD of minder per dag) omdat ze moeten betalen voor gezondheidszorg.

• Meer dan 800 miljoen mensen (bijna 12% van de wereldbevolking) besteedden ten minste 10% van hun huishoudbudget om te betalen voor gezondheidszorg.

Bron: World Health Organization

Lees hier meer over VSO’s aanpak op het gebied van gezondheidszorg