Om in het buitenland via VSO te werken, zal je aan een aantal criteria moeten voldoen. Voldoe je aan alle basisvoorwaarden en ben je enthousiast om voor VSO in het buitenland te werken? Dan is de volgende stap om erachter te komen of we werkzaam zijn in jouw vakgebied. VSO heeft programma’s op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs en werk & inkomen. Niet al onze vacatures passen binnen deze drie thema’s, op onze internationale vacaturebank vind je alle actuele vacatures.

VSO is een internationale organisatie, met kantoren in verschillende landen. Het VSO-kantoor in Nederland begeleidt je tijdens je sollicitatieprocedure en je voorbereiding tot aan je vertrek. In het land van bestemming zal het landelijke VSO-kantoor het overnemen. De medewerkers daar kennen de cultuur, taal, regel- en wetgeving en zijn gedurende je plaatsing je aanspreekpunt.

COVID-19

Het zal je niet ontgaan zijn dat we op dit moment door COVID-19 voor een van de grootste uitdagingen van deze eeuw staan. Als internationale organisatie hebben ook wij de afgelopen maanden onze activiteiten moeten aanpassen. COVID-19 heeft grote impact op het onderwijs, de gezondheidszorg en de economie in de landen waar wij werken. Daarom hebben onze programma’s tijdelijk een andere invulling gekregen. De situatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden door onze medische- en veiligheidsexperts, hier en in de landen waar we werken. Zij monitoren in hoeverre het veilig is om onze projecten door te laten gaan. Afhankelijk van hun advies en de nationale- en internationale reisadviesen wordt bepaald of er gereisd mag worden.

Meer informatie over hoe wij omgaan met de COVID-19 pandemie, vind je hier.

Veelgestelde vragen
 • Waarom blijven we doorgaan met het werven van vakdeskundigen gedurende de COVID-19 pandemie?

  We blijven doorgaan met het werven van nieuwe vakdeskundigen, vanwege de lange voorbereidingstijd (gemiddeld vier maanden). Zo zijn we voorbereid op het moment dat maatregelen versoepelen en hebben we een pool met vakdeskundigen klaar staan om samen met onze lokale collega’s en partner organisaties te werken aan plannen voor de toekomst. Een toekomst waarin we ons onverminderd zullen blijven inzetten voor de meest kwetsbare gemeenschappen in Afrika en Azië. Mocht je vragen hebben over wat de invloed is van Covid-19 op de selectie procedure, neem dan contact op met: volunteer.Support@vso.nl.

 • Kan ik deelnemen aan informatiebijeenkomsten over werken in het buitenland?

  Regelmatig organiseert VSO online informatiebijeenkomsten om je te informeren over alle mogelijkheden voor werken in het buitenland. We vertellen je over onze unieke aanpak waarbij het delen van kennis centraal staat. Je krijgt concrete informatie over de banen en de sollicitatieprocedure, praktische en financiële zaken en onze voorwaarden en voorzieningen.

  Lees meer

 • Waar moet ik aan voldoen om voor VSO in het buitenland te kunnen werken?

  VSO daagt jou graag uit om in Afrika en Azië je kennis te delen met lokale collega’s. Omdat de banen van VSO behoorlijk specifiek zijn, hebben we een aantal basisvoorwaarden vastgesteld. Dit doen we om de kans op succes zo groot mogelijk te maken. Daarnaast heeft iedere vacature specifieke functie-eisen.

  • Je bent tussen de 23 en 70 jaar oud.
  • Je hebt minimaal drie jaar relevante werkervaring.
  • Je hebt minimaal een hbo- of wo-opleiding.
  • Je spreekt goed Engels.
  • Je gaat akkoord met een vergoeding en huisvesting die vergelijkbaar zijn met het salaris en de huisvesting van plaatselijke collega’s.
  • Je bent gezond en je gaat ermee akkoord dat het VSO Medical Team een medische check doet.
  • Je gaat akkoord met de aanvraag van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag).

  Of het nu voor, tijdens of na je verblijf in het buitenland is: VSO ondersteunt je. Dat betekent onder andere dat we een aantal zaken voor je betalen. Andere dingen moet je zelf regelen. Soms zul je die ook zelf moeten betalen. Download de gids met alle informatie over werken in het buitenland.

 • Wat wordt er van mij verwacht als ik ben geselecteerd voor een baan in het buitenland?
  • Je neemt deel aan het assessment en de voorbereidende trainingen.
  • Je gaat een commitment aan voor de volledige duur van de plaatsing.
  • Je bent akkoord met een medisch onderzoek en een tandheelkundige check-up en regelt zelf je vaccinaties.
  • Je regelt tijdig de benodigde documenten, je visum en eventueel aanvullende verzekeringen.
  • Je kan een VOG overleggen op verzoek van VSO.
  • Onze vrijwilligers zijn onze belangrijkste ambassadeurs. Wist je dat je ons als vrijwilliger ook op een andere manier kan ondersteunen? Door onder andere fondsen te werven in jouw netwerk voor je vertrek, maak jij het verschil!

  Download de gids met alle informatie over werken in het buitenland.

 • Wat kun je van ons verwachten als je naar het buitenland gaat?
  • Wij organiseren en betalen het assessment en de voorbereidende trainingen.
  • Wij regelen en betalen je vlucht en je ziektekostenverzekering.
  • We zullen je adviseren over vaccinaties, welke documenten in orde moeten zijn voor een visum en hoe je deze moet aanvragen. Dit verschilt per land.
  • Ons medical en security team houdt de situatie rondom COVID-19 goed in de gaten en zij volgen de adviezen van de World Health Organization en lokale reisadviezen van overheden. We voorzien alle vakdeskundigen met informatie over de lokale maatregelen en gezondheidsrisico’s en voordat je gaat krijg je een uitgebreide toelichting. Daarnaast heb je tijdens je verblijf in het buitenland de beschikking over een een toegewijd medisch team. Je kan hen bereiken per telefoon en email.
  • De lokale werkgever waar je uiteindelijk komt te werken zorgt voor huisvesting en betaalt je een basisvergoeding, vergelijkbaar met het salaris van je collega’s.
  • Je hebt recht op minimaal 3 weken vakantie in overleg met je werkgever.
  • Het lokale VSO-kantoor zal vanaf je aankomst je aanspreekpunt zijn. Zij regelen een korte training over cultuur en taal indien nodig.
  • Op onze VSO Community kan je peer supporters vinden, die met hun kennis en ervaring als voormalige VSO professional jou kunnen helpen met praktische tips of een luisterend oor.

   

 • Staat jouw vraag er niet bij?

  Alle informatie over werken in het buitenland via VSO vind je in onze handige gids. Deze kun je gratis downloaden.

  Wil je liever contact met ons? Stuur dan een email met je vraag naar: Volunteer.Support@vso.nl.

‘Als je geschoold bent, kun je makkelijker oplossingen vinden voor problemen en meer bereiken. Als ik hier kinderen vraag wat hun toekomstdromen zijn, weten ze daarop niets te zeggen. Daarom moeten onderwijzers kinderen aanmoedigen in het najagen van hun dromen.’

Petra van der Spek
PABO docent
Professionele vrijwilliger in Rwanda

Maria Breure

Voor alle praktische vragen over werken in het buitenland