De regio Kagera is één van de armste in het noordwesten van Tanzania. Hier werken we met het RISE programma aan het verbeteren van de leefomstandigheden van kwetsbare gezinnen, zoals alleenstaande moeders of families waarbij de grootouders de zorgtaken voor de kinderen op zich nemen. In Kamachumu, een van de dorpen waar we werken, trainen VSO-vrijwilligers als Juliet en Respicius vrouwen in het aanleggen van moestuinen. Ook geven zij voorlichting over gezondheid en voeding.

Adelina Kasimba woont in het dorp Kamachumu en volgde de trainingen: “En waren verschillende bijeenkomsten over landbouwtechnieken. We weten nu hoe we beter groenten kunnen verbouwen en hoe kleinvee kunt houden.”

RISE Tanzania

Costrida Clemence – Credit: VSO/Justin Spray

 

“Voor dit project konden we niet genoeg groente verbouwen omdat we de juiste technieken niet gebruikten,” vult Costrida Clemence aan, “Ook hadden we niet altijd geld om de kinderen naar school te laten gaan. We aten maar een of twee maaltijden per dag. Na de RISE training gebruiken we betere technieken. Hierdoor hebben we meer eten en kunnen we met de extra groenten geld verdienen, zodat de kinderen naar school kunnen.”

RISE Tanzania

Zainabu Habibu – Credit: VSO/Justin Spray

 

Ook Zainabu Habibu spreekt Respicius regelmatig: “Ik ben in verwachting en heb iets geleerd wat ik nog niet wist: waar een gezond eetpatroon aan moet voldoen, zeker als je zwanger bent.” Ze vind het fijn dat gezondheidsmedewerkers als Respicius zelf ook uit de gemeenschap afkomstig zijn. “Ze staan heel dichtbij ons. Ze leggen dingen persoonlijk uit en geven me aanwijzigingen om me te helpen.”