22/11/2019
Blog

Uit de VSO Community | Anne Schröder beklimt Mount Meru in Tanzania

Uit de VSO Community | Dit artikel is geschreven door: Ronnie Allebrandi. Redactie: Valeria van der Poel. Fotografie: Jasper Kasbergen

Eind maart 2020 klimmen de 19 deelnemers van de VSO Challenge naar de 4.566 meter hoge top van Mount Meru in Tanzania. Dat doen ze om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het RISE-project. Dit project heeft als doel de leefomstandigheden te verbeteren van 650 gezinnen in Kamachumu, een dorp in een van de armste gebieden in het noordwesten van Tanzania.

Door de families te ondersteunen met voedselzekerheid en een inkomen, krijgen kinderen een goede thuisbasis en kunnen ze zonder honger naar school. Daarnaast verbeteren we de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs, zodat zowel jongens, meisjes, als kinderen met een beperking naar school kunnen.

Anne Schröder: “Laat meisjes in Kamachumu floreren.”

Met haar 74 jaar is Anne één van de oudere deelnemers aan de Kilimanjaro Mount Meru Challenge. Toch heeft ze er alle vertrouwen in dat ze de top kan bereiken: “Wedden dat ik de top haal!”

Anne is inmiddels gepensioneerd, maar heeft haar hele leven in ziekenhuizen gewerkt. Ze werkte zowel in Nederland als in Chili, Zwitserland en Argentinië. Al meer dan twintig jaar is ze donateur bij VSO. Haar motivatie om mee te doen aan de Challenge werd geïnspireerd door een vroedvrouw die ze ontmoette. Zij vertelde haar over de jonge meisjes in Kamachumu die op jonge leeftijd ongewenst moeder werden. Anne doet dan ook mee aan de Challenge met een persoonlijk motto: “Laat jonge meisjes floreren!”

Schilderen voor donaties

Anne heeft inmiddels al €5.100 opgehaald voor het project. Ze maakt onder andere prachtige waterverfschilderijen in ruil voor donaties. Ook gebruikt ze Facebook en WhatsApp om potentiële donateurs te benaderen, en heeft ze de KomInActie-pagina met al haar vrienden en kennissen gedeeld. “Ik vind dit een prachtige manier om geld op te halen – andere mensen te helpen door zelf deze zware tocht te maken.”

Veel klimervaring

De klim is een uitdaging voor Anne, maar ze is er zeker van dat het haar gaat lukken. “Op dit moment train ik al veel. Ik wandel zo’n 12 kilometer per week en fiets ook veel. Ik ga in de komende maanden nog meer trainen, zodat dit me gaat lukken.” Daarnaast heeft ze ook al een hoop klimervaring. Ze houdt erg van bergen en doet onder andere aan bergwandelen en skieën. “In mijn jeugd heb ik ook aan klimmen gedaan. Ik ga nog steeds elk jaar met mijn familie naar Fontainebleau in Frankrijk, waar je prachtige rotsen kunt beklimmen. Maar nu pas ik op mijn kleinkinderen, terwijl mijn kinderen de rotsen op gaan!”

Zwaar, maar mooi

Ook heeft ze al eens een andere Afrikaanse berg beklommen. “Twee jaar geleden heb ik, samen met mijn zoon en vijf lokale begeleiders, Mount Elgon in Oeganda beklommen. Het was zwaar, maar ook spannend en ontzettend mooi. We hebben daarnaast heel veel geleerd van onze begeleiders.”

Anne maakt zich vooral zorgen om de terugtocht vanaf de top van de berg. Ze heeft namelijk last van haar knieën. “Gelukkig neem ik pijnstillers mee, dus dan moet alles goed komen.” Ook ziet ze enigszins op tegen de vermoeidheid die bij de tocht komt kijken. Maar met haar ervaring en motivatie zijn wij er zeker van dat het haar gaat lukken!