21/11/2019

“De kennis blijft in de gemeenschap, ook als wij er niet meer zijn”- Juliet, VSO vakdeskundige

Juliet Alieto, voedingsdeskundige uit Oeganda, is een internationale VSO-vrijwilliger. Zij werkt in het dorp Kamachumu, in de regio Kagera, Tanzania. Hier traint ze lokale gezondheidswerkers. “Kennis van goede voeding is hier minimaal,” vertelt Juliet. “Veel mensen eten hoofdzakelijk bananen. Dat is natuurlijk geen gezond eetpatroon. De gevolgen daarvan zie je overal om je heen. Ongeveer vier op de tien kinderen heeft last van dwerggroei. Bovendien ontwikkelen hun hersenen zich onvoldoende. Het is daarom van het grootste belang dat we onze kennis over voeding hier verspreiden.”

Lees meer over het RISE programma

Veel mensen in de regio Kagera, waar Kamachumu ligt,  hebben moeite om voldoende voedzaam eten binnen te krijgen. Door te weinig kennis over waar een voedzame maaltijd uit zou moeten bestaan en een gebrek aan gevarieerd voedsel lukt het ouders vaak niet om hun gezin van de dagelijkse basis te voorzien. Er komt te weinig en te eenzijdig eten op tafel, ondervoeding is het gevolg.

Kinderen zitten met een lege maag in de klas of vallen uit. Hun hersenen kunnen zich niet optimaal ontwikkelen, waardoor de kans groeit dat ze hun school niet afmaken. Met als gevolg dat later een baan vinden – en een inkomen – heel moeilijk wordt. Zo dreigen jongeren in Kagera te belanden in een vicieuze cirkel van armoede.

Kennis over voeding

Samen met lokale gezondheidswerkers als Respicius werkt Juliet binnen het RISE programma aan het doorbreken van die cirkel. Juliet: “Elk dorp heeft zijn eigen gezondheidswerker. Omdat zij in de gemeenschap wonen, weten ze welke gezinnen het meest kwetsbaar zijn. Ze hebben het vertrouwen van de gemeenschap en zijn zó waardevol. Zonder deze gezondheidswerkers zou ons werk heel erg moeilijk zijn. Nu blijft de kennis in de gemeenschap, ook als wij er niet meer zijn.”

“Als ik op bezoek ga bij lokale gemeenschappen, begint de dag vroeg. Ik zorg dat ik er om acht uur ben, net als de lokale gezondheidswerkers.

Zij verzamelen alle mensen van de gemeenschap. We geven ze dan les over voeding. De meest kwetsbare mensen – zwangere vrouwen, kinderen en vrouwen die borstvoeding geven – krijgen individueel advies. De grootste uitdaging is dat onze financiële middelen beperkt zijn. Met weinig proberen we zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen.”

 

Help vakspecialisten als Juliet om meer mensen te trainen

VSO vakspecialisten als Juliet dragen hun kennis over aan lokale vrijwilligers als Respicius. Zij helpen op hun beurt weer anderen. Hierdoor blijft de kennis in de gemeenschap, ook als Juliet weer is vertrokken. Jouw steun zorgt ervoor dat meer vakspecialisten als Juliet lokale vrijwilligers kunnen trainen. Help ook mee!

DONEER