Peace Tizaru (27) is een VSO Youth Champion bij het Challenge Fund for Youth Employment in Oeganda.

“Ik heb Sociaal Werk gestudeerd en ben daarna voor maatschappelijke organisaties aan de slag gegaan. Dat komt deels door mijn moeder, die als alleenstaande ouder niet veel had, maar alles op alles heeft gezet om ervoor te zorgen dat we een goede opleiding kregen. Het heeft me enorm geïnspireerd om iets van mijn leven te maken.

Maar vooral wil ik een positieve verandering teweegbrengen in iemands leven. Of ik nu één persoon aan het lachen maak, of duizenden mensen help.

Na mijn studie ging ik vrijwilligerswerk doen en werd ik ‘peer educator’ in het informatie- en gezondheidscentrum voor tieners in Naguru. We zorgden ervoor dat tienermoeders terug naar school gingen en ze voor zichzelf een inkomen konden verwerven. Ik gaf uitgebreide seksuele voorlichting, vooral op het platteland van Oeganda. Ik vond dat heel belangrijk, want in onze cultuur kunnen mensen die vrijuit praten over seksualiteit. Terwijl die behoefte onder jongeren er wel is. Ze weten niets over hun reproductieve gezondheid, terwijl het aantal tienerzwangerschappen toeneemt. Velen weten niet wat ze kunnen doen of hoe ze geholpen kunnen worden.

Vervolgens nam ik deel aan een programma van de Mastercard Foundation en Restless Development Uganda als Think Tank Researcher. We deden onderzoek naar onderwerpen als jeugdwerkloosheid, gendergelijkheid en klimaatverandering. Zo ontwikkelde ik ook een passie voor jongerenwerkgelegenheid, fatsoenlijk werk en jongerenparticipatie.

Ik vind het heel belangrijk om jongeren vanaf het begin, al tijdens het programmaontwerp, mee te laten beslissen over de zaken die hen aangaan. Zoals jeugdwerkloosheid, geen toegang tot seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, en mentale gezondheidsproblemen.

Vaak wordt gezegd dat jonge mensen niet genoeg ervaring hebben, of nog geen leiderschapsrol op zich kunnen nemen. Maar jongeren zijn ervaringsdeskundigen, ze zijn energiek en hebben volop ideeën. Laat ze met oplossingen komen die voor henzelf het beste werken.

En geef ze het gevoel dat ze partners zijn, in plaats dat ze alleen maar worden binnengehaald omdat ze jong zijn en het er zinvol uit ziet. Zodat ze het gevoel krijgen: onze problemen worden serieus genomen, in plaats van ons alleen maar te veroordelen.

Het is mooi om te zien dat veel jongeren nu al oplossingen proberen te vinden voor de problemen die ons aangaan. We zijn een diverse groep mensen en hebben passies voor verschillende onderwerpen, dus dat werk op heel veel terreinen echt om levens te veranderen.”