03/01/2024

Terugblik op de Jaarafsluiter én doe de quiz!

Afgelopen 14 december vond de VSO Jaarafsluiter plaats, een avond voor iedereen die betrokkenen is bij VSO en graag wil weten welk werk ze (indirect) steunen. Of dit nu als donateur, vrijwilliger of geïnteresseerde volger is!

Ontmoet de changemakers

Op de avond stonden de changemaker speeddates centraal. Tijdens dit deel van de avond vertelden changemakers Anjana Koirala (links op de foto) uit Nepal, Coreen Mwebaze (midden) uit Oeganda en Wezzie Chimwala (rechts) uit Malawi hoe zij zich inzetten voor een eerlijkere wereld. Ze spraken over geweld tegen vrouwen tegengaan, het toegankelijk maken van gezondheidscentra voor iedereen en het verbeteren van onderwijs door het gebruik van tablets. Er ontstond een boeiend gesprek tussen de aanwezigen en de sprekers.

Donateur Henk Vaandrager, die de presentaties van Coreen en Wezzie bijwoonde, deelde zijn indrukken. “De livestreams met changemakers uit Oeganda en Malawi maakten de projecten tastbaar en concreet. Zij zijn degenen die hard werken om in moeilijke omstandigheden te proberen het leven van de zwaksten een klein beetje beter te maken. Heel verhelderend was dat.”

Zo vertelde Anjana Koirala met behulp van tolk Snigdha Bashyal over de informatiesessies en gesprekken die ze heeft met koppels om geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken en tegen te gaan in Nepal. Coreen Mwebaze sprak over hoe jongeren en kwetsbare groepen vaak uitgesloten worden van gezondheidscentra, en hoe een scorekaart deze groep mensen in gesprek brengt met gezondheidswerkers over het toegankelijker maken van de zorg voor iedereen. Wezzie Chimwala vertelde hoe overvolle klaslokalen ervoor zorgden dat kinderen lesstof niet meekregen en ze niet de individuele aandacht kregen die soms nodig is. Nu worden er tablets ingezet, een enorme uitkomst voor het bieden van kwalitatief onderwijs voor alle kinderen.

“Leuk om op deze manier als donateur heel direct feedback te krijgen van de mensen die zelf betrokken zijn bij het besteden van het geld dat je als donateur ter beschikking stelt! Zo is een project geen abstract tekstje op een website en een gift geen bijdrage aan een zwart gat, maar iets dat ergens op de wereld een klein verschil maakt,” aldus Henk.

Quiz: terugblikken en vooruitkijken

Op de avond namen aanwezigen ook deel aan de quiz over het afgelopen jaar. In hoeveel landen zette VSO zich het afgelopen jaar bijvoorbeeld in? En wat is de loonkloof tussen mannen en vrouwen in Kenia? Weet jij het? Doe hieronder de quiz en test je kennis!


Als je doneert, vrijwilliger bent of op een andere manier betrokken bent bij VSO, is het fijn om te weten wát we precies doen en welke initiatieven je precies steunt. Daarom laten we op relatieavonden zoals de VSO Jaarafsluiter zo concreet mogelijk zien welk werk onze achterban mogelijk maakt. En we brengen je maar al te graag direct in contact met de changemakers zelf. Daarnaast vinden we het fijn om je persoonlijk te bedanken voor al je steun. Ben jij er de volgende keer ook (weer) bij?