Vanessa Sarakikya (22) is een succesvolle jonge ondernemer in Kahama, Tanzania. Maar dat is niet zomaar vanzelf voor elkaar gekomen. Voordat ze onderdeel werd van het Lake Zone Youth Empowerment (LZYE) project, bevond Vanessa zich in dezelfde uitzichtloze positie als die van veel andere jonge vrouwen in haar land. Toen ze haar middelbare schoolexamens niet haalde, leek er voor haar niets anders op te zitten dan huishoudelijk werk te gaan doen en te wachten tot ze kon trouwen.

“Ik voelde me rot zonder baan en ik dacht de rest van mijn leven afhankelijk te zullen blijven. Ik werd verwacht thuis te blijven en het huishouden te doen, want dat is wat meisjes zoals ik kunnen doen”
Vanessa

Nieuw perspectief

Zonder de middelen of de opleiding om een zelfstandig leven te leiden, ging Vanessa door een moeilijke periode in haar leven. Maar in februari 2019 hoorde ze over het Lake Zone Youth Empowerment Project (LZYE) en besloot dat dit de gelegenheid was om haar leven op de rit te krijgen. Dit project helpt jongeren om een zelfstandig bestaan op te bouwen en Vanessa zag dit als de start van een nieuw leven. Haar voogden hadden echter hun bedenkingen: zij vreesden dat Vanessa slechte manieren zou kunnen aanleren en haar familie in diskrediet zou kunnen brengen. Toch lukte het haar, met behulp van de lokale overheid, om hen te overtuigen en beloofde ze hen om er een succes van te maken, waar ook de familie trots op zou kunnen zijn.

Dankzij het programma stond Vanessa er niet alleen voor

Vanessa werd in de gelegenheid gesteld om een beroepskeuzetest te doen en besloot kapster te worden. Ze volgde daartoe allerlei cursussen om haar te helpen een succesvol eigen bedrijf op te starten, zoals ondernemerschap, financieel mamagent en natuurlijk een officiële kapperstraining. En als lid van een lokale jongerengroep ontwikkelde Vanessa een heel netwerk van sociale contacten met andere jonge ondernemers, waardoor ze enorm groeide in zelfvertrouwen Uiteindelijk was ze in staat om haar eigen bedrijf op te starten!

Geen gespreid bedje

Vanessa vindt dat haar leven totaal is veranderd dankzij haar deelname aan zulke mooie programma’s. Zij geeft aan dat niet alleen zijzelf, maar ook andere jonge vrouwen in haar gemeenschap aan zelfvertrouwen hebben gewonnen en financieel nu op eigen benen kunnen staan.

“Vroeger was het moeilijk voor ons om onze mening te uiten naar onze families en de gemeenschap, want we hadden niets, waren hulpeloos en wisten niet onze plaats in het leven. Maar nu zijn ze allemaal trots op ons en komen vaak vragen om onze opinie en onze deelname aan maatschappelijke aangelegenheden.”
Vanessa

Zoals iedere ondernemer zal herkennen, ging niet alles met haar eigen bedrijf meteen van een leien dakje. Maar met behulp van een subsidie van V4D kon ze een analyse van haar bedrijf laten maken. Die wees uit dat er van alles nog niet goed ging: niet genoeg klanten en geen helder ondernemingsplan. Met behulp van aanvullende trainingen en een lening van 1.200 pond van de lokale bank was Vanessa in staat om haar bedrijf te laten groeien. Ze heeft nu 2 andere vrouwen in dienst en ondersteunt op haar beurt nu haar familie. Daarnaast is ze nu mentor van drie jonge vrouwen, die ze praktische vaardigheden aanleert op het gebied van haarverzorging en schoonheid, en van zes jongeren om ze de zakelijke basisvaardigheden bij te brengen. Een mooi voorbeeld van hoe een changemaker als Vanessa bij kan dragen aan een beter leven voor hele gemeenschappen.

Meer lezen over wat VSO doet? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!


Credits
Geschreven door: Lilian Mmbaga
Geredigeerd en vertaald door: Henk Vaandrager, VSO Nederland
Foto: VSO