Draag bij aan de toekomst van kinderen in…
21 augustus, 2024
Een goede daad kan tot ver in de toekomst voor veranderingen blijven zorgen. Dankzij het ‘rimpeleffect’ van VSO’s manier van werken, plukt deze Cambodjaanse gemeenschap nog steeds de vruchten van een project dat eindigde in 2018.
Je kent het volgende gezegde wel: “Geef iemand een vis, en hij heeft eten voor een dag. Leer iemand vissen, en hij heeft eten voor de rest van zijn leven.”
De bewoners van dorpen bij het Tonle Sap meer in Cambodja hoeven niet te leren hoe ze moeten vissen. Dat doen ze namelijk al generaties lang. Maar het wordt steeds moeilijker. Overbevissing, klimaatverandering en aantasting van het milieu hebben hun tol geëist van een van de grootste zoetwatermeren ter wereld.
Drastische actie is nodig om het meer te redden: in 2012 kwam er een ban op vissen. Maar wat betekent dat voor families die leven van visvangst?
Om wat aan dit probleem te doen, zette VSO een project op waarbij de gemeenschap voor andere bronnen van inkomsten kon zorgen. Zo volgden mensen trainingen over kippenhouden en vis kweken in kweekvijvers. Daarnaast leerden families hoe ze betere prijzen konden krijgen voor hun vis, door betere technieken toe te passen die zorgden voor producten van hogere kwaliteit. Zo konden ze hun inkomsten verdubbelen.
Het project eindigde in 2018. Toen we de gemeenschap eerder dit jaar weer bezochten, zagen we dat de vaardigheden die mensen tijdens de VSO trainingen geleerd hadden, zich nog steeds verder verspreiden.
Zo’n 92% van de mensen die de VSO trainingen hadden gevolgd, gaven aan dat ze hun opgedane kennis met tenminste vijf anderen hadden gedeeld.
Samngath Yong is een van de mensen die zelf niet de VSO trainingen hebben gevolgd, maar dankzij het ‘rimpeleffect’ wel van het project profiteert: “Mijn vriendin Thorn volgde een training bij VSO over hoe je vis kan verwerken en liet mij dat ook zien.”
Zo leerde Samngath hoe ze op een hygiënische manier vis kon roken, fermenteren en drogen. Ook leerde ze hoe ze haar waar goed kon verkopen op de markt. Dit had als gevolg dat ze een veel betere prijs voor haar vis kon krijgen, waardoor ze per kilo twee keer zoveel verdiende als daarvoor.
“Sinds ik weet wat ik moet doen, is mijn leven veel beter geworden,” zegt Samngath,”ik ga wat ik nu weet ook delen met andere families, en de volgende generatie aansporen om mijn voorbeeld te volgen.”
Thorn deelde bovendien de kennis die ze via VSO had opgedaan over boekhouden en sparen. Ook dit zorgde voor een grote verandering voor Samngath en haar familie: “Dankzij mijn extra inkomsten kunnen mijn kinderen en kleinkinderen naar school. Ik leg spaargeld opzij, en ik spaar voor mijn gezondheidszorg. Ook leg ik geld opzij om volgend jaar vissersspullen te kopen. Mijn leven is nu veel zekerder.”
Volg ons op Facebook, Twitter, Instagram of LinkedIn voor de nieuwste updates!
Lees ook: