12/08/2020
Nieuws

Internationale Jongerendag: hoe het VSO jongerennetwerk zich inzet voor hun gemeenschap

Het is vandaag Internationale Jongerendag! VSO heeft een groot netwerk van jeugdorganisaties in Afrika en Azië. We zijn enorm trots op al onze jongerenvrijwilligers die ervoor gekozen hebben om op deze manier verschil te maken in de maatschappij. Door het volgen van trainingen en workshops komen ze meer te weten over onderwerpen als (seksuele) gezondheid, gendergelijkheid en inclusie. Deze kennis delen ze vervolgens met hun leeftijdgenoten en de rest van de gemeenschap. Zo maken ze moeilijke thema’s bespreekbaar – de eerste stap naar blijvende verandering.

In de afgelopen maanden hebben onze jongerenvrijwilligers zich actief ingezet om de verspreiding van het coronavirus in hun gemeenschap tegen te gaan.

  • Via lokale WhatsApp-, Facebook en Twittergroepen in 10 landen informeerden jongeren hun leeftijdgenoten over het virus en het belang van afstand bewaren.
  • In Tanzania bezorgden duizenden jongens en meisjes pamfletten met gezondheidsinformatie bij mensen die geen toegang hebben tot internet en televisie.
  • In Zimbabwe zetten VSO-jongerenvrijwilligers zich in om correcte informatie over COVID-19 te delen op social media en onjuiste berichten en geruchten tegen te gaan.
  • En in Bangladesh geven onze jonge vrijwilligers voorlichting over hoe handen wassen de verspreiding van het coronavirus kan indammen.

Ook tienerzwangerschappen, seksuele voorlichting en kindhuwelijken zijn belangrijke onderwerpen waar VSO samen met deze jongeren aandacht aan blijft besteden.

Lees hieronder meer over de ervaringen van Paul, Dick en Irene.

Betrouwbare informatie delen

Paul Bahati is een vrijwilliger van het jongerennetwerk van VSO. Hij is presentator van een wekelijks radioprogramma in Mwanza, Tanzania en brengt experts en vrijwilligers samen om betrouwbare informatie over gezondheid te delen met zijn luisteraars.

“Veel jongeren hebben hun baan verloren omdat hun werkgever ze simpelweg niet meer kan betalen. Ondernemers moesten hun bedrijf sluiten omdat ze thuis moeten blijven.

Nu mensen weinig meer te besteden hebben, is internet een luxe geworden. Radio is een goed en gratis platform om voorlichting te geven over het coronavirus. Of ze nu in dorpen of de stad wonen, luisteraars vertrouwen de presentatoren. Het is een eer om dat vertrouwen te krijgen.

Wanneer ik in de lucht ben, wil ik anderen inspireren. Daarom moet ik mezelf beschermen. Als ze horen dat ik het coronavirus heb, zullen ze bang worden. Het is mijn plicht om gezond te blijven. Het geven van betrouwbare informatie is het minste dat ik nu kan doen om mijn gemeenschap te helpen.

Voor mij betekent het doen van vrijwilligerswerk de mogelijkheid om de maatschappij te veranderen. Ik hou van dit werk omdat ik leer van zoveel verschillende mensen. Samen doen we wat we kunnen om ervoor te zorgen dat het coronavirus zich niet verder verspreid in Tanzania.”

Leiders betrekken om meer mensen te bereiken

Dick Lamin Bangura is vrijwilliger in Freetown, Sierra Leone. Hij volgde VSO trainingen om gemeenschappen voorlichting te geven over hoe ze zich kunnen beschermen tegen het coronavirus.

“Voor de coronacrisis werkte ik met ouderen, jongeren, vrouwen en mensen met een beperking aan een weerbare samenleving. Kaningo, waar ik woon, ligt op heuvelachtig terrein. Het was een van de zwaarst getroffen gebieden tijdens de zware modderstromen en overstromingen in 2017.

Sinds de uitbraak van corona strijd ik met zoveel mogelijk mensen tegen de pandemie. Ik werk veel met het jongerennetwerk dat ik heb opgezet in mijn gemeenschap. We geven voorlichting en laten we zien hoe je je handen echt goed kan wassen met zeep en water.

Het is belangrijk om met leiders en andere invloedrijke personen in de gemeenschap te praten, zodat we de informatie sneller kunnen verspreiden.

Ik voel me trots als vrijwilliger. Op dit moment heb ik geen baan, maar dankzij VSO kan ik mezelf toch ontwikkelen. Ik heb veel dingen geleerd die belangrijk zijn voor mijn gemeenschap.

Ik hoop dat iedereen weer terug kan naar zijn of haar normale leven. Voor mezelf hoop ik dat ik meer kan leren, zowel in mijn eigen land als daarbuiten.”

Voorlichting op afstand

Irene Bitumbe coördineert een wekelijkse radioshow in Tanzania, waarbij jongeren uit de gemeenschap met hoorspelen gemeenschappen voorlichting geven over huiselijk geweld, tienerzwangerschappen en kindhuwelijken. Sinds een paar maanden is ook het coronavirus een belangrijk onderwerp tijdens de radioshows. Luisteraars kunnen inbellen en vragen stellen over corona. Zo weten de jongeren de meest kwetsbare gemeenschappen te bereiken met essentiële informatie over gezondheid.

Irene Bitumbe radio show

“We hebben het nog steeds over tienerzwangerschappen en kindhuwelijken. We willen meisjes niet vergeten. Maar op dit moment is ook voorlichting over het coronavirus heel belangrijk. Onze jongerenvrijwilligers zijn blij dat ze dit kunnen doen. Het is voor hen een manier om anderen te laten weten hoe ze zichzelf kunnen beschermen. We delen kennis over voorzorgsmaatregelen met mensen die anders geen toegang hebben tot de juiste informatie. We mogen deze mensen niet vergeten.”

Lees ook:

Volg ons op Facebook, Twitter, Instagram of LinkedIn voor de nieuwste updates!