Caroline van der Wal Impact Award

De Caroline van der Wal Impact Award is een ode aan onze te vroeg gestorven VSO-collega.

Caroline heeft, met VSO, een groot deel van haar leven besteed aan het versterken van mensen en organisaties, zodat ze op eigen benen verder kunnen.

Om de impact van Caroline's werk en van zoveel andere Nederlandse VSO-ers te laten zien, wordt de award uitgereikt aan organisaties die ooit ondersteund zijn door VSO en nu op eigen benen een succesvolle bijdrage leveren aan een betere wereld. Ben of ken jij een oud VSO-er en weet jij een mooi project waarvan de impact nog altijd aanwezig is? Laat het ons weten en dien nu een project in waarvan jij vindt dat het een award verdient. 

De award bestaat uit een beeldje en een geldprijs voor 2 categorieën: € 5.000 tot € 15.000 en € 15.000 tot € 25.000. 

Kansmakende projecten richten zich op het verbeteren van de leefwereld van meisjes en vrouwen of andere achtergestelde groepen. De projecten worden uitgevoerd door organisaties die ooit gesteund zijn door VSO maar nu onafhankelijk zijn van VSO. De prijs wordt gebruikt om extra activiteiten op te zetten.

Dien een projectvoorstel in voor 2019

Heb je een voorstel voor een project dat je aanmerking wilt laten komen voor de Caroline van der Wal Impact Award? Laat het ons weten in een conceptvoorstel - met doel, doelgroep, land en gewenste impact. Het definitieve voorstel moet uiterlijk 5 januari bij ons binnen zijn.

Let op! Voor het indienen van een definitief voorstel, heb je specifieke formulieren nodig. Vraag deze op tijd aan.

Voor de Caroline van der Wal Impact Award 2019 kunnen projecten worden ingediend. Deze moeten aan de volgende criteria voldoen:

  • Het project is ingebracht en gemonitord door een VSO-vakdeskundige, returned volunteer of een VSO-(oud)collega.
  • Het project wordt uitgevoerd door een lokale organisatie of instelling die in het verleden door VSO is ondersteund. De organisatie heeft nu geen VSO-ondersteuning meer nodig.
  • De organisatie die het project uitvoert, bestaat minimaal 2 jaar en richt zich op het verbeteren van de leefwereld van meisjes en vrouwen of andere achtergestelde groepen.
  • De Award kent 2 categorieën, in verhouding tot de omzet van de partnerorganisatie: categorie € 5.000 tot € 15.000 en categorie € 15.000 tot € 25.000. Criterium is dat de bijdrage van de Award niet meer mag zijn dan de helft van de gemiddelde jaaromzet van de organisatie in de afgelopen 2 jaren.

Dien een project in »

In Memoriam

Caroline van der Wal is in mei 2016 door een noodlottig ongeval om het leven gekomen. Met haar nalatenschap helpt ze nog steeds de projecten waar ze zich met hart en ziel voor heeft ingezet.

Winnaars 2018

De winnaars van dit jaar zijn BIMEHC en Moving the Goalposts. Dit zijn projecten waar Caroline zelf ooit betrokken bij was, als landendirecteur (Kameroen) en als programmamanager van het hiv/aids programma in Kenia dat door het Nederlandse ministerie is gefinancierd. 

BIMEHC
In 2003 ging Yolanda van den Broek als VSO-vakdeskundige naar Kameroen om daar haar kennis te delen met lokale collega's in een traditioneel Psychiatrisch Huis in Babungo. Caroline was op dat moment landendirecteur. Door de inzet van VSO en Yolanda worden in Babungo psychiatrische patiënten en hun families nog steeds goed geholpen met een mix van moderne en traditionele geneeswijzen. Er is een samenwerking opgezet met lokale, regionale en nationale instituten en een verwijssysteem ontwikkeld met ziekenhuizen in de regio en specialistische ziekenhuizen in de hoofdstad. Het centrum, dat nu BIMEHC heet, is een voorbeeld geworden voor goede psychiatrische zorg, en dient als landelijk opleidingscentrum voor Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen. Ook vanuit Nederland is er veel interesse voor de behandelmethodes die in Babungo worden toegepast. Met het geldbedrag van de Caroline van der Wal Impact Award kunnen een bakkerij en moestuin worden opgezet. Zo kunnen de psychiatrische patiënten, maar ook schoolkinderen en mensen uit de buurt, vers en gezond voedsel krijgen. Lees hier meer over BIMEHC.

Moving the Goalposts
Moving the Goalposts (MTG), een voormalig partnerorganisatie van VSO, gebruikt sinds 2002 voetbal om meisjes in hun kracht te zetten en maakt zich daarmee in Kenia hard voor de mensenrechten van meisjes en vrouwen. Nederlandse voetbalcoach Cocky van Dam heeft als VSO'er meegewerkt aan het project. MTG won al verschillende prijzen: the Beyond Sport UNICEF Award in Safeguarding Children in Sport 2015, the YEF Africa/International Labour Organization Youth Enterprise Facility Award 2015 en Laureus sport for Good Award 2016. In 2017 werd MTG tweede in de FIFA Diversity Award en wonnen zij de Global Goals World Cup in New York. Met het geldbedrag van de Caroline van der Wal Impact Award zal de organisatie via de sportclubs en sportevenementen misbruik van meisjes en jonge vrouwen bespreekbaar te maken en tegen te gaan. Lees hier meer over Moving the Goalposts.

Contact met Maria

Wil je een project nomineren of heb je vragen over de Caroline van der Wal Impact Award? Neem dan contact op met Maria.