Caroline van der Wal Impact Award

De Caroline van der Wal Impact Award is een ode aan onze te vroeg gestorven VSO-collega.

Caroline heeft, met VSO, een groot deel van haar leven besteed aan het versterken van mensen en organisaties, zodat ze op eigen benen verder kunnen.

Om de impact van Caroline's werk en van zoveel andere Nederlandse VSO-ers te laten zien, wordt de award uitgereikt aan organisaties die ooit ondersteund zijn door VSO en nu op eigen benen een succesvolle bijdrage leveren aan een betere wereld. De projecten richten zich op het verbeteren van de leefwereld van meisjes en vrouwen of andere achtergestelde groepen. De award bestaat uit een beeldje en een geldprijs tussen de € 5.000 en € 25.000. 

Stem nu voor de winnaars van 2019

Deze vijf projecten zijn genomineerd en maken kans op de award 2019. Welk project verdient volgens jou deze bijzondere prijs? Breng je stem uit! De twee projecten met de meeste stemmen winnen de award en een geldprijs. Stemmen kan t/m 31 maart. Op 11 april worden de winnaars bekend gemaakt tijdens de Hart voor VSO avond. Wil je hier bij zijn? Stuur dan een email naar info@vso.nl o.v.v. aanmelding Hart voor VSO.

STEM NU »

De genomineerden:

In Memoriam

Caroline van der Wal is in mei 2016 door een noodlottig ongeval om het leven gekomen. Met haar nalatenschap helpt ze nog steeds de projecten waar ze zich met hart en ziel voor heeft ingezet.

Winnaars 2018

De winnaars van 2018 zijn BIMEHC en Moving the Goalposts. Dit zijn projecten waar Caroline zelf ooit betrokken bij was, als landendirecteur (Kameroen) en als programmamanager van het hiv/aids programma in Kenia dat door het Nederlandse ministerie is gefinancierd. 

BIMEHC
In 2003 ging Yolanda van den Broek als VSO-vakdeskundige naar Kameroen om daar haar kennis te delen met lokale collega's in een traditioneel Psychiatrisch Huis in Babungo. Caroline was op dat moment landendirecteur. Door de inzet van VSO en Yolanda worden in Babungo psychiatrische patiënten en hun families nog steeds goed geholpen met een mix van moderne en traditionele geneeswijzen. Er is een samenwerking opgezet met lokale, regionale en nationale instituten en een verwijssysteem ontwikkeld met ziekenhuizen in de regio en specialistische ziekenhuizen in de hoofdstad. Het centrum, dat nu BIMEHC heet, is een voorbeeld geworden voor goede psychiatrische zorg, en dient als landelijk opleidingscentrum voor Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen. Ook vanuit Nederland is er veel interesse voor de behandelmethodes die in Babungo worden toegepast. Met het geldbedrag van de Caroline van der Wal Impact Award kunnen een bakkerij en moestuin worden opgezet. Zo kunnen de psychiatrische patiënten, maar ook schoolkinderen en mensen uit de buurt, vers en gezond voedsel krijgen. Lees hier meer over BIMEHC.

Moving the Goalposts
Moving the Goalposts (MTG), een voormalig partnerorganisatie van VSO, gebruikt sinds 2002 voetbal om meisjes in hun kracht te zetten en maakt zich daarmee in Kenia hard voor de mensenrechten van meisjes en vrouwen. Nederlandse voetbalcoach Cocky van Dam heeft als VSO'er meegewerkt aan het project. MTG won al verschillende prijzen: the Beyond Sport UNICEF Award in Safeguarding Children in Sport 2015, the YEF Africa/International Labour Organization Youth Enterprise Facility Award 2015 en Laureus sport for Good Award 2016. In 2017 werd MTG tweede in de FIFA Diversity Award en wonnen zij de Global Goals World Cup in New York. Met het geldbedrag van de Caroline van der Wal Impact Award zal de organisatie via de sportclubs en sportevenementen misbruik van meisjes en jonge vrouwen bespreekbaar maken en tegen gaan. Lees hier meer over Moving the Goalposts.