Ewoud Beemster VSO challenge Mount Meru Kilimanjaro
27/12/2019
Blog

Uit de VSO Community | Bijzondere reis voor Ewoud Beemster: “Ik heb er vooral heel veel zin in!”

Eind maart 2020 klimmen de 19 deelnemers van de VSO Challenge naar de 4.566 meter hoge top van Mount Meru in Tanzania. Dat doen ze om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het RISE-project. Dit project heeft als doel de leefomstandigheden te verbeteren van 650 gezinnen in Kamachumu, een dorp in een van de armste gebieden in het noordwesten van Tanzania. Door de families te ondersteunen met voedselzekerheid en het verkrijgen van een inkomen, krijgen kinderen een goede thuisbasis en kunnen ze zonder honger naar school. Daarnaast verbeteren we de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs, zodat zowel jongens, meisjes, als kinderen met een beperking naar school kunnen.

“Ik heb er vooral heel veel zin in!”

Voor Ewoud Beemster is de reis naar Tanzania wel een hele speciale: naast de beklimming van Mount Meru gaat hij ook zijn dochter en kleinkinderen bezoeken in het land! “Janneke heeft het wel een beetje van mij, die drang je in te willen zetten voor sociale initiatieven.” Ewoud is een sportieve man van 72 uit Alkmaar. Zijn dochter Janneke, die zelf ontwikkelingswerk doet in Tanzania, attendeerde hem op de Kilimanjaro Mount Meru Challenge. Ewoud gaat de uitdaging graag aan. “Ik ben benieuwd of dit fysiek nog mogelijk voor mij is, het is een echte uitdaging! Ook wil ik natuurlijk graag klimmen voor het sociale doel om kansarme gezinnen in Kamachumu uit de armoede te helpen.”

Ewoud heeft lang in de elektrotechniek gewerkt. Hij heeft dit onder andere 25 jaar op Schiphol gedaan. Ook is hij altijd bezig geweest met sociale initiatieven. “Ik deed bijvoorbeeld mee aan initiatieven vanuit de kerk, of ik deed kluswerk voor eenzame mensen. Mijn dochter Janneke heeft dit wel een beetje van mij!”

Met een vlag de berg op

Voor de Challenge wil Ewoud 5.000 euro inzamelen. Hij is al een eindje op weg met werven. “Ik heb nu €1400,00 opgehaald. Ik heb mijn familie en directe kennissen benaderd voor een donatie.” Ook wil hij zijn fitnessclub vragen hem te sponsoren. “Als tegenprestatie ga ik dan met een vlag met hun logo de berg op.”

Ewoud bereidt zich voor op de Challenge door flink te sporten. Hij doet drie keer per week aan fitness en zwemt daarnaast wekelijks.  Ook doet Ewoud aan Tacoyo. Dit is een groepsles op muziek voor zowel je lichaam als je geest. De letters Tacoyo staan voor training, ademhaling, conditie, ontspanning, yoga en omgaan met stress. “Een echte aanrader als je een fysieke inspanning wilt combineren met ontspanningsoefeningen, en dat alles op muziek!”

Bijzondere verjaardag

Hij is er zeker van dat alles goed zal komen met betrekking tot fondsenwerving. “Het enige waar ik een beetje tegenop zie is het risico van hoogteziekte. Ik wil daar nog mee gaan oefenen, er zijn drukkamers in Alkmaar waar je dat kan doen.” Ook maakt hij zich soms zorgen over het klimaat op de berg. “Maart is onderdeel van het regenseizoen in Tanzania, en klimmen met natte kleding is natuurlijk niet ideaal…” Toch heeft hij bovenal heel veel zin in de Challenge! Aansluitend gaat hij bovendien nog zijn dochter Janneke en haar gezin opzoeken in Tanzania, wat de ervaring nog specialer voor hem maakt. “Mijn kleinzoon is jarig op 23 maart en ik kan erbij zijn op zijn verjaardag. Hoe bijzonder is dat!”