Felister
07/06/2022

Felister’s kleermakersbedrijf floreerde in coronatijd

In Tanzania werd kleermaakster Felister hard getroffen door de gevolgen van de coronapandemie. Met steun van VSO wist ze het roer om te gooien en succesvol in te spelen op de veranderingen die het virus met zich meebracht.

ENGLISH VERSION

Felister Matoke is een alleenstaande moeder van twee kinderen. Toen ze 16 jaar was, dwongen haar ouders haar om te trouwen. Na drie jaar scheidde ze van haar man. Vanaf dat moment wilden haar ouders haar niet meer zien en was ze gedwongen om samen met haar kinderen op straat te leven.

Opleiding en startkapitaal

Felister kwam in contact met VSO’s partnerorganisatie SIDO (Small Industries DevelopmentcOrganization). Zij voerden een gesprek met haar over haar problemen én over haar ambities. Naar aanleiding van dit gesprek schreef Felister zich in voor een opleiding tot kleermaker. Na het afronden van haar opleiding, kon ze met behulp van een startkapitaal verstrekt door SIDO, haar eigen kleermakersbedrijf starten.

Eigen bedrijf

In 2017 nam Felister deel aan een bedrijfstraining van VSO. De changemakers die de training verzorgden, hielpen haar vervolgens bij de formele registratie van haar bedrijf. “Naast het opdoen van relevante kennis en vertrouwen in zaken doen, heeft VSO me geholpen om mijn producten op de markt te brengen.” Felister heeft sindsdien meer machines aangeschaft, die de productiecapaciteit, kwaliteit en de winstgevendheid van haar schooluniformen
en truien hebben verhoogd. Ook heeft ze andere jonge vrouwen het kleermakersvak geleerd. Ze heeft meer dan 61 meisjes geïnspireerd om hun eigen bedrijf te beginnen.

Medewerker bedrijf Felister

In Felister’s bedrijf worden onder andere mondkapjes gemaakt.

Omzetverlies door corona

De uitbraak van de coronapandemie had grote gevolgen voor Felister’s bedrijf. Haar belangrijkste afzetmarkten waren scholen en hogescholen. Die waren allemaal gesloten. Ze verloor 70 procent van haar omzet. “VSO zag dat veel ondernemers de gevolgen ondervonden van de pandemie en bood mij en andere ondernemers daarom trainingen en advies om in te kunnen spelen op het ‘nieuwe normaal’. In plaats van schooluniformen en truien ben ik mondmaskers en PBM-pakken gaan produceren.”

Meer winst

“Inmiddels heb ik honderdduizenden mondkapjes verkocht. Ook slaagde ik erin om, met steun van
VSO, een opdracht bij de Medical Store Department binnen te slepen. Zij vroegen mij om 70.000 lokaal geproduceerde PBM-pakken in de regio Mwanza te leveren. Deze opdracht was zo groot dat ik meer personeel moest aannemen. Ik heb nu 16 jongeren in dienst en mijn winst is met 32 procent gestegen.”


Credits
Foto’s: Jack Howson