Lage hakken, grote dromen: hoe Bariat haar eigen…
02 oktober, 2024
Met de uitbraak van het COVID-19 virus verloor Leila Lentifia Odhiambo (33) haar inkomen. Net als vele andere moeders in Siaya County (Kenia) maakte ze zich grote zorgen over hoe ze haar kinderen te eten kon geven. Ons Youth Employment and Entrepreneurschip Project (YEEP) gaf Leila de handvatten om een eigen bedrijfje op te zetten en een zelfstandig bestaan op te bouwen. Dit is haar verhaal:
“Mijn ouders stierven toen ik zeven jaar oud was. Samen met mijn broers en zussen werd ik achtergelaten bij een oom die ons mishandelde. Ik maakte mijn basisschool niet af en trouwde toen ik 13 jaar was. Ik hoopte dat mijn echtgenoot ook mijn broertjes en zusjes zou onderhouden.
Mijn oom bleef naar mijn nieuwe huis komen en eiste mijn bruidsprijs. Op een dag kwam hij en eiste dat ik mijn man zou verlaten. Mijn man kon er niet meer tegen en viel mijn oom aan met een mes. Hierdoor belandde mijn man voor 30 jaar in de gevangenis. Hij zit op dit moment nog vast.
Nu woon ik thuis met mijn vier kinderen van 19, 15, 13 en 5 jaar oud in ons kleine huis in de Bondo gemeenschap. In mijn gemeenschap zijn de mensen over het algemeen vriendelijk, maar sommigen discrimineren me. Ze bezoeken me niet meer en praten zelfs niet meer met me, omdat ze me zien als de vrouw van een misdadiger.
Met de uitbraak van COVID-19 stegen de prijzen en werd alles heel duur, ook eten. Voor de pandemie deed ik huishoudelijke klusjes voor andere mensen om wat geld te verdienen, maar dat stopte door de COVID-maatregelen. Zonder inkomen en met de stijgende prijzen werd het steeds moeilijker om mijn gezin eten te kunnen geven. Ik maakte me veel zorgen en voelde me ongelukkig, maar ik moest doorzetten als moeder – ik wil niet opgeven en dat zal ik ook niet doen.
Ik wilde een kruidenierswinkeltje beginnen, waar ik groenten zoals boerenkool, tomaten en uien kon verkopen, maar ik had de middelen niet om er een te beginnen. Ik kreeg geen steun van mijn gemeenschap als het ging om toegang tot informatie of besluitvorming, zo werd ik bijvoorbeeld niet voor bijeenkomsten uitgenodigd.
Inmiddels is er veel veranderd. VSO gaf me 10.000 Keniaanse Shillings (ongeveer €77.-). Met dit startkapitaal en de training en begeleiding van changemaker Janet was ik in staat om een kleine kruidenierszaak te openen. Met het geld dat ik verdien, kan ik mijn gezin nu van basisbehoeften voorzien en zelfs nog wat sparen.
Mijn gevoel van eigenwaarde heeft een boost gekregen. Ik kan bijdragen aan de gemeenschap en ben erg blij dat ik erbij hoor. De mensen komen nu naar mijn huis, omdat ik een dienst verleen die ze nodig hebben. De dorpsoudsten gebruiken de muren van mijn kruidenierswinkel om affiches op te hangen met belangrijke informatie voor de gemeenschap, bijvoorbeeld over muskietennetten.
Ik heb geleerd hoe ik beter kan sparen en budgetteren – ik budgetteer nu voordat ik mijn geld uitgeef en heb spaargeld opgebouwd. Ik spaar mijn geld op een bankrekening in plaats van dat ik mijn geld in mijn huis bewaar, zoals ik vroeger deed. Ik ben veranderd – voordat ik mijn eigen kruidenierswinkel had, had ik geen spaargeld. We maakten al het geld dat binnenkwam ook op. Nu kan ik wat sparen en dat geeft me een goed gevoel en ik ben opgelucht.
De COVID-19 pandemie is nog niet voorbij en blijft ons leven beïnvloeden. Ik heb minder klanten, doordat meer mensen thuisblijven en hun eigen groenten verbouwen. Mijn grootste angst is dat ik het schoolgeld van mijn kinderen niet kan betalen. Ik hoop dat ik mijn kruidenierszaak kan laten groeien. Met het geld wat ik daarmee verdien wil ik zorgen dat al mijn kinderen hun opleiding kunnen afmaken. Ik denk dat ik dat kan bereiken door hard te werken, proactief te zijn en mezelf te pushen om het beste uit mezelf te halen.”
VSO steunt jonge moeders in Siaya county (Kenia) om een zelfstandig bestaan op te bouwen. Veel van deze moeders zijn alleenstaand en hiv-positief. Ze worstelen om de eindjes aan elkaar te knopen. Met de uitbraak van het COVID-19 virus werd de druk op deze vrouwen nog groter. De prijzen van voedsel zijn gestegen en velen verloren hun enige inkomen.
VSO geeft jonge moeders startkapitaal om een eigen bedrijfje op te zetten. Changemaker Janet Okay traint en begeleidt de moeders. Zo leert ze hun bijvoorbeeld hoe je inkopen kunt doen en met winst verkoopt, hoe je kan sparen en hoe je kan investeren voor de toekomst. Ook laat ze de vrouwen zien hoe ze hun eigen moestuinen kunnen aanleggen om vers fruit en groenten voor hun gezinnen te verbouwen. Samen bespreken de jonge zakenvrouwen welke uitdagingen ze tegenkomen en steunen ze elkaar.
Credits
Geschreven door: Onkar Sing
Vertaald en geredigeerd door: VSO Nederland
Foto’s: VSO/Obscura Media